Zadbajmy o bezpieczną żywność podczas upałów

2013-08-07 09:33:13 (ost. akt: 2013-08-07 09:34:15)

Kupujmy produkty spożywcze z pewnych źródeł - apelują specjaliści. Jest to ważne podczas upałów, gdy żywność szybko się psuje.

Doktor Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH podkreśla, że produkty mięsne i mleczne bezwzględnie muszą być przechowywane w lodówce. Dlatego nie można ich kupować na stoiskach bez odpowiednich warunków chłodniczych. - Lepiej pójść do sklepu, gdzie nie mamy co do tego wątpliwości - radzi. Wybierając produkt z chłodziarki, sprawdźmy czy jest on rzeczywiście zimny, czy opakowanie nie jest zmienione.

Podczas upałów najlepiej jeść warzywa i owoce. bo zawierają dużo wody. Doktor przypomina o dokładnym ich myciu. W ten sposób pozbywamy się drobnoustrojów chorobotwórczych, resztek pestycydów oraz kurzu i ziemi.

Również ważne jest mycie rąk podczas przygotowywania posiłków. Nawet urlop pod namiotem nie zwalnia z tego obowiązku.

IAR

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB