Pełne smaku i witamin

2015-01-08 12:16:59 (ost. akt: 2015-01-08 13:10:21)

Owoce cytrusowe cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością, szczególnie w miesiącach zimowych. Kojarzą nam się z ciepłem, słońcem, zachwycają kolorem i doskonałym smakiem. Warto spożywać je na co dzień — nie tylko dla smaku, ale też dla zdrowia.

Najpopularniejszym cytrusem są pomarańcze. Kiedyś uważane były za towar luksusowy i jedzono je zaledwie kilka razy do roku. Dziś są powszechnie dostępne w każdym sklepie, dlatego z ich prozdrowotnych właściwości można korzystać praktycznie bez ograniczeń. Pomarańcze są soczyste, słodkie i aromatyczne, dlatego można je spożywać bez żadnych dodatków jako przekąskę, można też dodawać je do wielu potraw — wzbogacają i uszlachetniają ich smak. Pomarańcze nie tylko doskonale smakują, ale też pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, mają sporo witaminy C. Jednym z ich składników są terpeny, czyli naturalne związki o bardzo intensywnym zapachu. Pięknie pachną, a jednocześnie zwiększają sprawność naszego układu krwionośnego oraz poprawiają dotlenienie mózgu. Pomarańcze zawierają również korzystne przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia oraz powstawanie komórek nowotworowych. Regularne spożywanie pomarańczy sprzyja tez utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Owoce zawierają bowiem sporo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i usprawnia przemianę materii.

Dla poprawy skóry
Ogromną popularnością wśród osób w każdym wieku cieszą się też mandarynki. Są mniejsze i słodsze od pomarańczy. Co więcej — łatwiej się je obiera i dzieli na części. Kupując mandarynki zawsze powinniśmy kierować się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim zapachem. Świeże, soczyste mandarynki powinny intensywnie pachnieć nawet wtedy, gdy jeszcze nie są obrane ze skórki. Jeśli więc przy stoisku z owocami nie wyczuwamy cytrusowego aromatu, lepiej wybrać się na zakupy w innym sklepie. bardzo szczegółowe badania nad mandarynkami prowadzą japońscy naukowcy. Udało im się odkryć, między innymi, że regularne spożywanie mandarynek znacznie obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz na cukrzycę typu drugiego. Co więcej, chroni też przed rakiem wątroby, dlatego powinny ją spożywać osoby znajdujące się w grupie ryzyka. Mandarynki są też bogatym źródłem witamin — wystarczą już dwie sztuki, by zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Są też mało kaloryczne, dlatego bez obaw, ale z umiarem mogą je spożywać osoby na dietach odchudzających. Mandarynki można nie tylko jeść, ale też w inny sposób wykorzystywać ich dobroczynne właściwości. Wyciągi z mandarynek świetnie sprawdzają się w likwidacji rozstępów i cellulitu. Mają też działanie przeciwzapalne i ściągające, doskonale nadają się więc do pielęgnacji cery tłustej oraz z problemami.

Dla lepszej odporności
Najkwaśniejszym owocem w grupie cytrusów jest . Mało kto da radę wypić z niej sok bez rozcieńczania. Ale też nie trzeba go pić — wystarczy dodawać cytrynę do napojów i potraw. Cytryna ma ogromne ilości witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, zwiększa odporność organizmu i pomaga walczyć z infekcjami. Sok z cytryny może też poprawić urodę — oczyszcza cerę tłustą i z wypryskami, a także rozjaśnia przebarwienia. Sok z cytryny może też służyć jako składnik płukanki do włosów — doda fryzurze objętości, ożywi kolor oraz ułatwi rozczesywanie. Ekstrakt z cytryny często bywa dodawany do kremów i balsamów do ciała, zwłaszcza do preparatów przeciwzmarszczkowych. Podobnie, jak mandarynki, cytryny również są doskonałą bronią w walce z cellulitem. Wystarczy regularne nacieranie newralgicznych partii ciała sokiem z cytryny, a w krótkim czasie można zauważyć poprawę jędrności i elastyczności skóry. Podobne właściwości jak cytryny mają też limonki, z tą różnicą, że mają więcej witaminy C.
Dla zachowania młodości
Niemal tak samo kwaśne, ale sporo większe są grejpfruty. Doceniają je szczególnie osoby, którym w cytrusach nie odpowiada zbyt słodki smak. Lekki kwas z wyczuwalną nutką goryczy to doskonała alternatywa dla słodkości. Grejpfrut jest niskokaloryczny i przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako stały element w diecie odchudzającej. Zawiera też sporo witaminy E, która opóźnia procesy starzenia, sprzyja poprawie pracy układu krążenia i serca oraz zapobiega nerwicom. Polecany jest też osobom ze zbyt wysokim cholesterolem. Natomiast wyciąg z pestek grejpfruta wspomaga walkę z wrzodami żołądka. abc

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB