Zdrowe odżywianie służy przede wszystkim utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji, a dopiero później odchudzaniu. Nic więc dziwnego, że ogromną popularnością cieszą się nie tylko diety pozwalające zrzucić kilka kilogramów, ale też diety lecznicze. Jedną z nich jest dieta zasadowa, inaczej - dieta alkaliczna.
Jeśli nie zareagujemy w porę i nie zaczniemy przeciwdziałać zakwaszeniu organizmu, może ono z biegiem lat przerodzić się w dużo poważniejsze problemy ze zdrowiem: nadciśnienie, miażdżycę, cukrzycę, osłabienie układu odpornościowego, a nawet nawracającą depresję.
Podobnie jak w każdej innej diecie, także w diecie alkalicznej należy spożywać dużo warzyw i owoców. Silne działanie alkalizujące mają przede wszystkim warzywa zielone — są one bogatym źródłem soli mineralnych i mikroelementów. Warzywa należy spożywać na surowo bądź gotowane na parze. Nie wszystkie jednak powinno się poddawać obróbce cieplnej, na przykład pomidory po ugotowaniu stają się kwasowe. Jako zdrową porcję warzyw można też potraktować soki warzywne.
W tej grupie omijać należy jednak soki z marchwi, które są bardzo słodkie i nie mają działania alkalizującego. Nie wszystkie warzywa są jednak wskazane w diecie alkalicznej. Te, które są bogate w węglowodany, czyli ziemniaki, dynia itp., możemy spożywać maksymalnie trzy razy w tygodniu. Podczas ich trawienia nasz organizm wytwarza bowiem kwasy, nie mają więc wpływu na odkwaszanie organizmu.
Silne działanie alkalizujące mają też różnego rodzaju kiełki. Szczególnie polecane są kiełki soczewicy, fasoli mung i lucerny. Mają sporo witamin i mikroelementów, warto je więc spożywać szczególnie w tym okresie, gdy o świeże warzywa i owoce jest dość trudno. Kiełki możemy samodzielnie wyhodować sobie w domu i mieć codzienną dawkę zdrowia do kanapek czy sałatek. W diecie alkalicznej warto zadbać o regularne spożywanie nasion roślin oleistych — migdałów, orzechów, ziarna dyni czy słonecznika.
Dobre tłuszcze jedz codziennie
W diecie alkalicznej nie można tez zapominać o dobrych tłuszczach. Powinno pochodzić od nich około 20 procent codziennej dawki kalorii. Dobre tłuszcze, które wpływają na odkwaszanie organizmu zawiera awokado, nasiona roślin oleistych oraz oleje tłoczone na zimno. Warto pamiętać o tym, że oleje te należy spożywać na zimno (w sałatkach) lub dodawać do potraw już po ugotowaniu. abc
Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
H #2996350 | 85.222.*.* 29 paź 2020 09:41
Bez umiarkowanej, zbilansowanej diety nie ma zdrowia. Kiedyś często chorowałam i zawsze brakowało mi energii. Postanowiłam uzupełnić swoją dietę witaminami w postaci soków wg. porad terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki . Już po tygodniu znacznie się poprawiło mi się zdrowie, a energia wróciła. Może miałam zakwaszony organizm. Soki warzywne na bazie buraka dają mi odporność na choroby i wigor. Przy okazji trochę schudłam.
! odpowiedz na ten komentarz
BioChatka.pl #1640066 | 78.11.*.* 20 sty 2015 10:51
Bardzo fajna dieta, od jakiegoś czasu zachęcamy do odkwaszania organizmu np. szklanką wody z cytryną każdego poranka. Pamiętajmy o zdrowej żywności
! odpowiedz na ten komentarz
zdrowa #1637952 | 89.69.*.* 17 sty 2015 22:21
Fajna dieta! Podoba mi się bardzo i chyba ją sobie aż wdrożę w życie z czystej ciekawości, bo od jakiegoś czasu jestem na tabletkach iqgreen i do tego ogarniczam jedzenie kolacji po godzinie 18. Schudłam w ten sposób jakieś 4 kg w miesiąc, natomiast chcę pogłębiąc efekty bo mam sporą nadwagę cały czas :/
! odpowiedz na ten komentarz