Więcej żelaza na talerzu

2015-01-28 10:00:00 (ost. akt: 2015-01-23 13:00:12)
Źródłem żelaza są m.in. zielone warzywa i czerwone mięso.

Źródłem żelaza są m.in. zielone warzywa i czerwone mięso.

Autor zdjęcia: freeimages.com

Anemia jest stanem chorobowym spowodowanym wieloma czynnikami. Zapadamy na nią wówczas, gdy nasz organizm produkuje zbyt mało czerwonych krwinek. Te z kolei odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie narządów. Jeśli więc jest ich za mało, cały organizm zaczyna szwankować. Zaburzona zostaje sprawna dostawa organizmowi m.in. witamin A, C, B12, B6, żelaza i kwasu foliowego.

Anemię mogą powodować czynniki genetyczne, środowiskowe, żywieniowe. W zależności od rodzaju niedokrwistości inne są jej przyczyny, zaś cechą wspólną jest brak czerwonych krwinek oraz zmniejszenie erytrocytów w szpiku kostnym. Anemia jest czasem objawem groźnych schorzeń.

Przyczyny


Wśród przyczyn powstawania anemii wyróżniamy m.in.:
• utratę krwi np. w wyniku urazów, operacji czy podczas obfitych miesiączek
• dietę ubogą w żelazo i kwas foliowy
• złe wchłanianie żelaza z pożywienia, które może być spowodowane np. usunięciem części lub całości żołądka, celiakią
• niewydolność szpiku kostnego (nowotwory, reumatoidalne zapalenie stawów)
• przewlekłe krwawienia spowodowane chorobami, np. zapaleniem żołądka, wrzodami, hemoroidami
• uboczne działanie leków
• choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego, szczególnie robaczyce (częste zwłaszcza u dzieci)
• zakażenie układu moczowego.

Objawy

Chory, który nie wie że cierpi na niedokrwistość, może lekceważyć pierwsze objawy i zrzucać je na zmęczenie czy przepracowanie, gdyż początkowy symptom to ogólne osłabienie. Spowodowane jest ono zmniejszeniem liczby krwinek czerwonych i stężenia hemoglobiny, co skutkuje gorszym zaopatrzeniem tkanek w tlen.
Ważnym objawem są zaburzenia ze strony układu nerwowego, którego tkanki są szczególnie wrażliwe na niedotlenienie. Chory może mieć zawroty głowy, może być rozkojarzony, szybko się męczyć. Inne objawy to duszność i kołatanie serca, ciemny mocz, sucha skóra, wypadające włosy i słabe paznokcie.

Na co zwrócić uwagę?

Choroba rozwija się powoli, więc możemy przegapić jej pierwsze symptomy. Na pewno warto zwrócić uwagę na ciągnące się tygodniami ogólne osłabienie. Poza tym mogą występować problemy gastryczne np. zaparcia i wzdęcia oraz inne takie jak łamliwość paznokci czy wypadanie włosów. Osoba cierpiąca na niedokrwistość jest blada, nie ma apetytu. Dokuczają jej ponadto kołatanie serca, szum w uszach, senność.

Leczenie

Jeśli zauważysz u siebie przynajmniej kilka takich objawów, nie zwlekaj z wizytą u lekarza rodzinnego. Lekarz zleci potrzebne badania, na podstawie których postawi diagnozę i rozpocznie leczenie. Oczywiście możemy sami się wspomóc odpowiednią dietą.

Co należy jeść?


Przede wszystkim potrawy bogate w żelazo — wątróbkę, nerki, podroby, ryby, żółtka i zielone warzywa. Jedz więcej produktów bogatych w witaminę B12. Jeśli zażywasz leki, skonsultuj się z lekarzem, gdyż mogą powodować niedokrwistość - może potrzebna będzie ich zmiana.
abc

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB