Anemia jest stanem chorobowym spowodowanym wieloma czynnikami. Zapadamy na nią wówczas, gdy nasz organizm produkuje zbyt mało czerwonych krwinek. Te z kolei odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie narządów. Jeśli więc jest ich za mało, cały organizm zaczyna szwankować. Zaburzona zostaje sprawna dostawa organizmowi m.in. witamin A, C, B12, B6, żelaza i kwasu foliowego.
Przyczyny
• utratę krwi np. w wyniku urazów, operacji czy podczas obfitych miesiączek
• dietę ubogą w żelazo i kwas foliowy
• złe wchłanianie żelaza z pożywienia, które może być spowodowane np. usunięciem części lub całości żołądka, celiakią
• niewydolność szpiku kostnego (nowotwory, reumatoidalne zapalenie stawów)
• przewlekłe krwawienia spowodowane chorobami, np. zapaleniem żołądka, wrzodami, hemoroidami
• uboczne działanie leków
• choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego, szczególnie robaczyce (częste zwłaszcza u dzieci)
• zakażenie układu moczowego.
Ważnym objawem są zaburzenia ze strony układu nerwowego, którego tkanki są szczególnie wrażliwe na niedotlenienie. Chory może mieć zawroty głowy, może być rozkojarzony, szybko się męczyć. Inne objawy to duszność i kołatanie serca, ciemny mocz, sucha skóra, wypadające włosy i słabe paznokcie.
Co należy jeść?
abc
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez