Spożywanie tłuszczu, wbrew ogólnie panującej opinii, wcale nie jest główną przyczyną otyłości czy innych schorzeń. Najnowsze badania wykazały jednak, że wśród tłuszczów należy wyodrębnić szkodliwe oraz te niezbędne, wysokojakościowe, których ograniczenie szkodzi zdrowiu. Jaki tłuszcz i dlaczego powinien znaleźć się w naszej diecie?
Co z tkanką tłuszczową?
Przyzwyczajenia żywieniowe panujące w Europie Środkowej charakteryzują się nadmiernym spożyciem artykułów wysokoenergetycznych, bazując przede wszystkim na zwiększonym poborze tłuszczów, a także zbyt dużej konsumpcji łatwo przyswajalnych węglowodanów. Węglowodany, których nie spalamy, odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Taki sposób żywienia oraz siedzący tryb życia jednoznacznie wspiera powstawanie degeneracyjnych chorób — miażdżycy naczyń krwionośnych, zawału serca, otyłości, apopleksji, zakłóceń w obiegu krwi. Dlatego w nowej piramidzie położony został nacisk na aktywność fizyczną, która warunkuje zdrowie i wspomaga właściwe trawienie oraz spalanie nadmiaru dostarczanej z pożywieniem energii.
Smaż na zdrowym oleju
Panuje również powszechna opinia, że bardzo niezdrowe i przede wszystkim tuczące są dania smażone. Jest to prawdą, o ile w kuchni stosujemy nieodpowiedni olej. Negatywnym efektem smażenia jest przedostawanie się do jedzenia produktów rozkładu tłuszczu, które uważane są za substancje szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Jedynie umiejętna technika smażenia na odpowiednim oleju minimalizuje ryzyko ich powstawania. Jak się okazuje, również w tej kwestii decydującą rolę pełnią kwasy tłuszczowe.
Do smażenia więc zaleca się używać oleje roślinne, a przede wszystkim te o przewadze kwasów jednonienasyconych, gdyż są one mniej podatne na utlenianie, zapewniają zatem wysoki stopień stabilności w temperaturze, w jakiej odbywa się proces smażenia, czyli zwykle ponad 150 do 200 stopni Celsjusza.
Dobre tłuszcze w oleju rzepakowym
Tłuszcze dzielą się na te niezdrowe — nasycone, oraz te zawierające w swoim składzie jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy nasycone mogą w znacznym stopniu przyczynić się do zwiększenia zawartości powodujących miażdżycę frakcji LDL. Procesowi temu mogą przeciwdziałać (tzn. obniżyć zwiększony poziom LDL) tłuszcze o wysokiej zawartości kwasów nienasyconych prostych, bądź też kwasów nienasyconych złożonych. Szczególnie korzystny efekt w tym względzie przypisuje się najważniejszemu przedstawicielowi prostych nienasyconych kwasów tłuszczowych — kwasowi olejowemu. Gdzie zatem znaleźć te cenne kwasy? Według dobrze udokumentowanych badań naukowych, przeprowadzonych w ostatnich latach znajdziemy je m.in. w oleju rzepakowym. Ze względu na wysoką zawartość kwasów olejowych — poprzez obniżenie poziomu frakcji LDL i podwyższenie HDL ma on korzystny wpływ na zawarte we krwi kwasy.
Omega 3 na zdrowie
Do dobrych tłuszczów należą również nienasycone kwasy tłuszczowe, nazywane potocznie kwasami Omega 3. Są one wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, nie są one syntetyzowane przez organizm, trzeba je więc dostarczać z pożywieniem. Według dietetyków i specjalistów od zdrowego żywienia, produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe należy spożywać minimum 3 razy w tygodniu. Najbardziej bogate w kwasy Omega 3 są: zielone warzywa liściaste, siemię lniane, ryby morskie (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź), orzechy włoskie czy migdały.
abc
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Anna Nugaj #1743030 | 77.65.*.* 28 maj 2015 15:00
To bardzo ważne by w diecie dbać o dobre tłuszcze. Ja mam problemy z sercem, więc i podwójny problem. Stosuję się do zaleceń serwisu gramozycie.pl i szczerze wszystkim goraco polecam!
! odpowiedz na ten komentarz