Zdrowa słodycz prosto z ula

2015-03-05 08:00:00 (ost. akt: 2015-03-05 15:55:55)
Zdrowa słodycz prosto z ula

Autor zdjęcia: Freeimages.com

Dobroczynne właściwości miodu wykorzystujemy, w kuchni i nie tylko, od najdawniejszych czasów. Nic dziwnego — jest nie tylko zdrową i naturalną substancją słodzącą, ale też świetnie sprawdza się w profilaktyce wielu chorób.

Już w czasach starożytnych miód był wykorzystywany w różnego rodzaju zabiegach leczniczych, a jego spożywanie uważano jako sposób na zachowanie zdrowia i urody przez długie lata. Pszczoły, które go produkowały, były otaczane kultem i czcią, Wtedy ludzie opierali się wyłącznie na obserwacji pozytywnych efektów, dziś na podstawie wielu badań laboratoryjnych poznaliśmy właściwości biochemiczne miodu.

Miodu nie pij na gorąco


Poszczególne rodzaje miodu mogą różnić się między sobą nie tylko kolorem, płynnością czy smakiem, ale też zawartością poszczególnych składników odżywczych. Jest to uzależnione od tego, z jakich kwiatów lub drzew pszczoły zbierają nektar czy spadź. Inaczej smakuje też wczesny miód wiosenny, a inaczej ten, który pszczoły wyprodukują pod koniec lata. Wszystkie miody mają natomiast właściwości wzmacniające odporność. Warto je spożywać szczególnie w stanach osłabienia czy wycieńczenia organizmu, po chorobach czy podczas rekonwalescencji. Dobrym pomysłem jest wypijanie szklanki wody z rozpuszczonym w niej miodem. Można też używać miodu zamiast cukru nie tylko do napojów, ale też do innych potraw. Pamiętajmy jednak, że miód nie może być podgrzewany do temperatury wyższej niż 45 stopni — wtedy rozkładają się zawarte w nim enzymy i traci swoje odżywcze właściwości. Nigdy więc nie należy dodawać miodu do świeżo zaparzonej herbaty, trzeba odczekać, aż nieco ostygnie.

Zabija bakterie, leczy infekcje


Wiele rodzajów miodu ma też naturalne właściwości antybiotyczne, bakteriobójcze i oczyszczające. Sprawdzają się jako środek wspomagający w leczeniu infekcji, przeziębień oraz chorób wymagających zażywania antybiotyków. Regularne spożywanie miodu wzmacnia też serce i cały układ krwionośny, układ pokarmowy i nerwowy. Miód świetnie sprawdza się w łagodzeniu stanów napięcia, stresu czy nerwic.

Przeciwko miażdżycy


Regularnie powinny też spożywać go osoby, u których stwierdzono pierwsze zmiany miażdżycowe. Miód hamuje rozwój miażdżycy i obniża ciśnienie krwi. Miód jako cenne źródło wartości odżywczych i mikroelementów powinny spożywać także dzieci w okresie wzrostu. Dzięki temu uodpornią się na choroby, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Co więcej, miód pozytywnie wpływa na rozwój umysłowy maluchów. W przypadku dzieci warto jednak pamiętać, że nie będą odpowiadać im te odmiany miodu, które są gorzkawe czy cierpkie w smaku. Maluchom najlepiej smakować będą słodkie, delikatne miody wielokwiatowe czy lipowe.


Rodzaje i właściwości miodu


Spośród wielu rodzajów miodu warto wybrać taki, który będzie nie tylko odpowiadał nam pod względem smakowym, ale też spełni nasze oczekiwania prozdrowotne:

wielokwiatowy — wzmacnia odporność, a także dodaje energii i witalności; doskonały na przeziębienie, wykorzystywany w leczeniu alergii, kataru siennego i chorobach serca,
lipowy — stosowany przy objawach grypy, przewlekłych przeziębieniach i kaszlu, działa uspokajająco, wykrztuśnie i nasennie,
leśny — pozyskiwany, między innymi, z nektaru maliny i pożytków leśnych,
rzepakowy — nieoceniony przy chorobie dróg żółciowych i miażdżycy, wzmacnia mięsień sercowy, leczy także niewydolność krążenia
gryczany — posiada właściwości antybiotyczne i uzupełnia niedobory żelaza., stosowany przy zapaleniu nerek oraz nadciśnieniu,
wrzosowy — stosowany przy schorzeniach dróg moczowych i prostaty, ale także w leczeniu chorób nerek.

abc

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB