Pyłki zbóż mogą reagować krzyżowo np. ze świeżymi pomidorami.
Autor zdjęcia: Ryan McGuire, gratisography.com
Wiadomo, że osoba uczulona na pyłki brzozy w okresie pylenia (czyli w regionie Warmii i Mazur na przełomie kwietnia i maja), aby zminimalizować objawy alergii, powinna raczej unikać częstego przebywania w miejscach, gdzie brzoza rośnie. Ale czy wiedzieliście, że w tym czasie nasz alergik powinien powstrzymać się także od… jedzenia jabłek? A to właśnie przykład tzw. alergii krzyżowej.
- alergeny pokarmowe i wziewne (np. pyłki brzozy i jabłko),
- alergenami wziewne i kontaktowe (np. pyłki traw i lateks),
- alergenami pokarmowe i kontaktowe (np. mięso wieprzowe i sierść kota).
Tego nie jedz, kiedy pyli
Co ważne i pocieszające dla alergików cierpiących na alergię krzyżową wziewno-pokarmową, ta „podwójna” reakcja zachodzi tylko w okresie pylenia danej rośliny. Zatem np. uczulony na pyłki bylicy powinien w czasie ich najwyższego stężenia w powietrzu ograniczyć jedzenie marchwi i selera, które mogą z nimi reagować krzyżowo, żeby nie nasilać i tak uciążliwych objawów alergii. Warto wspomnieć, że przypadku owoców i warzyw, które często reagują krzyżowo z najpopularniejszymi alergenami, czyli pyłkami traw, drzew i zbóż, chodzi w większości przypadków o produkty surowe i nieprzetworzone. Przykładowo – alergik uczulony na pyłki bylicy może mieć objawy alergii krzyżowej, jedząc jedynie surową marchewkę – gotowana mu nie zaszkodzi.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez