Na ostro w guacamole, na słodko w musie kakaowym, na słono jako pasta kanapkowa... Awokado daje nam wiele możliwości kulinarnych, a przy tym jest bardzo zdrowe!
Awokado, inaczej smaczliwka, to rodzaj wiecznie zielonego tropikalnego drzewa. Pochodzi z Meksyku, a obecnie występuje w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej. Sam owoc to gruszka awokado – i faktycznie, ma kształt podobny do naszej polskiej gruszki. Gruba, ciemnozielona skórka kryje zielonkawy miąższ o mazistej, maślanej konsystencji (jedyna jadalna część owocu) i duże, niejadalne nasiono.
Dzięki zawartości kwasu oleinowego awokado obniża poziom cholesterolu. Awokado ma w sobie także potas, który obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na pracę serca i układ nerwowy. Jednak nasza egzotyczna gruszka ma także wady – ze względu na dużą zawartość tłuszczu jest najbardziej kalorycznym owocem. W 100 g awokado jest aż 160 kcal – dla porównania, w 100 g także uważanego za kaloryczny owoc banana znajdziemy jedynie 95 kcal. Tłuszcz w awokado ma też swoje zalety – dzięki niemu nasz organizm lepiej wchłania cenne składniki z innych owoców i warzyw, które się w nim doskonale rozpuszczają. Np. jedząc sałatkę z awokado i pomidorami, lepiej przyswoimy zawarty w nich likopen, który działa przeciwnowotworowo. Tłuszcz z awokado jest dużo zdrowszy niż np. tłuszcz w maśle, dlatego można z powodzeniem zastąpić masło pastą z miąższu z awokado, który dzięki swojej mazistej konsystencji doskonale nadaje się do smarowania pieczywa.
Co jeszcze dobrego daje nam jedzenie awokado? Choćby poprawienie wzroku ze względu na zawartość luteiny i zeaksantyny. Owoc ten ma także dużo witamin z grupy C, E, A i B. C, E i A to silne antyoksydanty, które przeciwdziałają nowotworom, natomiast witamina B to m.in. bardzo cenny dla ciężarnych kobiet kwas foliowy, który jest potrzebny dla prawidłowego rozwoju płodu.
Jak kupować i jak jeść awokado? Jeśli chcemy zjeść je od razu, wybierzmy w sklepie dojrzały już owoc o ciemnozielonej barwie – powinien się lekko ugiąć pod naciskiem na skórkę. Przekrajamy awokado wzdłuż, tnąc dopóty, dopóki nóż nie napotka pestki, po czym rozdzielamy dwie połówki owocu i usuwamy pestkę z tej, w której została. Jeśli z awokado chcemy zrobić guacamole lub pastę, najlepiej pokroić je w kostkę. Robimy to, tnąc nożem „szachownicę” w miąższu każdej połówki, tak żeby nie przeciąć skórki. Żeby wydostać pokrojony miąższ, wyjmujemy go łyżką – i gotowe!
Miąższ awokado po oddzieleniu od skórki i pestki szybko ciemnieje. Żeby tego uniknąć, skrop go sokiem z cytryny lub limonki, a zachowa na dłużej swój piękny zielony kolor!
Mamy dla Was kilka przepisów na dania z awokado – na ostro, słodko i słono:
1. Guacamole – słynny sos z kuchni meksykańskiej. Jemy go z pieczywem, nachos lub jako dodatek do mięs i warzyw.
2 dojrzałe awokado
1-2 pomidory
Sok z limonki
Papryczka chili
Cebula
Sól, pieprz
2 dojrzałe awokado
1-2 pomidory
Sok z limonki
Papryczka chili
Cebula
Sól, pieprz
Awokado obrać, rozgnieść widelcem i skropić od razu sokiem z limonki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę chili pokroić bardzo drobno. Wymieszać wszystko razem, doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie dodać suszoną kolendrę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Deser kakaowy z awokado – smakuje jak mus czekoladowy... a nie zawiera czekolady!
2 dojrzałe awokado
Ok. 2-3 łyżki miodu
Ok. 2-3 łyżeczki kakao
Ok. 2-3 łyżki miodu
Ok. 2-3 łyżeczki kakao
Awokado obrać, pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać łyżkę miodu i łyżkę kakao, zmiksować blenderem. Dodać po kolejnej łyżce miodu i kakao – posmakować, ewentualnie dodać więcej, zmiksować.
3. Pasta kanapkowa z awokado – w zdrowy i pyszny sposób urozmaici nudne kanapki.
1 dojrzałe awokado
2-3 ugotowane na twardo jajka
Ząbek czosnku
Łyżka majonezu
Łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz
2-3 ugotowane na twardo jajka
Ząbek czosnku
Łyżka majonezu
Łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz
Awokado obrać, wydrążyć i pokroić miąższ, jajka obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników i zmiksować.
jk
Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
donata #1966381 | 95.40.*.* 1 kwi 2016 21:52
Witam! Czy w przepisie na deser kakaowy z awokado ma być łyżka czy łyżeczka kakao?
! odpowiedz na ten komentarz
Fibi Bufej #1731992 | 217.99.*.* 11 maj 2015 12:56
Bardzo dobry artykuł. Dziękuję za przepis na guacamole.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! odpowiedz na ten komentarz
xhckj #1729531 | 83.6.*.* 6 maj 2015 10:46
lubię se ja awokado
! odpowiedz na ten komentarz