Mamy kilka rodzajów kasz. Warto je wprowadzić do menu. Odżywiają, oczyszczają jelita, pomagają zrzucić kilogramy.
Kasze są sycące i nie obciąża układu pokarmowego. — Kasza to nic innego jak pozbawiona łuski, jadalna część nasion zbóż — wyjaśnia Katarzyna Wysocka, doradca dietetyczny. — Najpopularniejsze rodzaje powstają z ziaren gryki, jęczmienia, pszenicy i prosa. Zawierają dużo skrobi — dodaje nasz ekspert.
Dzięki bogactwu najcenniejszych węglowodanów złożonych, obecnych w łuskach, jak i zarodkach delikatnie oczyszczonych ziaren, kasza stanowi niezastąpione źródło mikro- oraz makroelementów, bezcennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
— Włączając do codziennych nawyków żywieniowych potrawy z kaszy wzbogacimy dietę o magnez, cynk, żelazo, potas, fosfor, witaminy z grupy B, a także znany „eliksir młodości“ — witaminę E — wylicza Katarzyna Wysocka.
Kasza gryczana dostarczy naszemu organizmowi dużej ilości wysokojakościowego białka. Jest ona bardzo delikatna, więc bez obaw może być spożywana nawet przez osoby borykające się z problemami gastrycznymi. Poprawia pracę jelit, przyspiesza metabolizm, obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Kasza kuskus powstaje z twardej pszenicy durum. Jest bogata w błonnik, białko i węglowodany.
Kasza jęczmienna zadba z kolei o gospodarkę lipidową, ureguluje procesy trawienne, a dzięki zawartości witaminy PP pozytywnie wpłynie na wygląd skóry.
kr
Kasza jęczmienna zadba z kolei o gospodarkę lipidową, ureguluje procesy trawienne, a dzięki zawartości witaminy PP pozytywnie wpłynie na wygląd skóry.
kr
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Fibi Bufej #1731986 | 217.99.*.* 11 maj 2015 12:52
kasza jest bardzo dobra, polecam
!
odpowiedz na ten komentarz