Każdy miesiąc – może oprócz tych zimowych – to sezon na inne owoce i warzywa. Przykładowo – w listopadzie truskawek już nie dostaniemy, a przecież może nas najść właśnie wtedy nieopanowana chęć na mus truskawkowy. I tu z pomocą przychodzi zamrażarka.
Zamrażanie to jedna z łatwiejszych i wygodniejszych opcji długotrwałego przechowywania żywności. W szufladzie zamrażarki lądują resztki obiadu, surowe mięso, zioła czy „awaryjny” bochenek chleba. Dzięki niskim temperaturom żywność mrożona traci jedynie minimum swoich wartości odżywczych i po odmrożeniu przeważnie smakuje i wygląda tak, jak przed zamrożeniem. Przeważnie – choć nie zawsze. Przedstawiamy kilka zasad, którymi powinniśmy się kierować, mrożąc i rozmrażając jedzenie.
Zasady mrożenia
Po pierwsze – zamrażaj jedzenie, umieszczając je w pojemniku. Powinien to być czysty, plastikowy pojemnik, najlepiej ze znakiem przydatności do używania w zamrażarce, ale niekoniecznie – nada się też pudełko po margarynie albo po lodach.
Po drugie – nie zamrażaj gorących ani ciepłych produktów! Jedzenie, które wkładasz do zamrażarki, powinno być schłodzone lub przynajmniej mieć temperaturę pokojową.
Po trzecie – jeśli twoja zamrażarka posiada opcję „szybkiego zamrażania” – korzystaj z niej. Jeśli nie – zamrażane jedzenie dziel na małe, płaskie porcje. Dzięki temu zamarznie szybko i równomiernie. Nie trzymaj też drzwi zamrażarki zbyt długo otwartych, żeby nie wpuścić do środka ciepła – spowoduje to tworzenie się kryształków lodu, które uszkadzają zamrażaną żywność.
Po czwarte – opisuj zamrażane produkty. Najlepiej na każdym pojemniku umieść informację co się w nim znajduje i kiedy zostało włożone do zamrażarki. Dzięki temu łatwo i szybko zidentyfikujesz poszukiwany produkt i będziesz mieć kontrolę nad czasem jego zamrożenia.
Inne wskazówki:
- świeże warzywa, owoce i zioła najlepiej zamrażaj od razu po zerwaniu – wówczas stracą najmniej witamin i składników odżywczych;
- warzywa dobrze jest zblanszować przed zamrożeniem, czyli wrzucić na chwilę do gorącej wody, a następnie do lodowatej;
- warzywa i owoce przeznaczone do zamrożenia powinny być dojrzałe;
- nie należy zamrażać ponownie rozmrożonej żywności.
- świeże warzywa, owoce i zioła najlepiej zamrażaj od razu po zerwaniu – wówczas stracą najmniej witamin i składników odżywczych;
- warzywa dobrze jest zblanszować przed zamrożeniem, czyli wrzucić na chwilę do gorącej wody, a następnie do lodowatej;
- warzywa i owoce przeznaczone do zamrożenia powinny być dojrzałe;
- nie należy zamrażać ponownie rozmrożonej żywności.
A jak rozmrażać?
Rozmrażanie, choć z pozoru proste, też może być kłopotliwe. Sposób rozmrożenia danego produktu zależy nie tylko od jego rodzaju, ale też od tego, co potem chcemy z nim zrobić. I tak:
- owoców, które chcemy dodać do ciasta, lepiej nie rozmrażać do końca, a dodać je do masy, kiedy są jeszcze lekko zamrożone, ponieważ odmarzając, tracą dużo wody;
- surowe mięso należy rozmrażać powoli w lodówce ze względu na ryzyko mnożenia bakterii w ciepłym środowisku. Nie rozmrażaj surowego mięsa w wodzie – grozi to wystąpieniem salmonelli i innych groźnych bakterii;
- zamrożone warzywa, owoce i grzyby można od razu wrzucić do garnka, bez wcześniejszego rozmrażania;
- rozmrożone produkty powinno się spożyć tego samego dnia, zwłaszcza mięso i ryby;
- sprawdź produkt po rozmrożeniu – jeśli np. dziwnie pachnie, oznacza to, że nie nadaje się już do spożycia.
• Ryby – 3 m-ce
• Chleb – 3 m-ce
• Warzywa (po blanszowaniu) – 6 m-cy
• Grzyby – 6 m-cy
• Cielęcina – 9 m-cy
• Wołowina – 10-12 m-cy
• Tłuste mięsa – 4 m-ce
• Wieprzowina – 8 m-cy
• Drób – 8-10 m-cy
• Owoce, świeże zioła – 4-9 m-cy
• Gotowe dania – 3 m-ce
Czego nie zamrażać?
Niektóre produkty nie nadają się do zamrażania ze względu na strukturę, konsystencję czy inne właściwości. Z tego powodu nie zamrażaj:
- majonezu, śmietany, jogurtów itp. – po rozmrożeniu mogą się zwarzyć;
- surowych ziemniaków, ogórka, kalafiora, cebuli – po rozmrożeniu zmieniają konsystencję, stają się wodniste i miękkie;
- jajek na twardo – po rozmrożeniu zmieniają konsystencję, stają się gumowate;
- sera żółtego – po rozmrożeniu może się kruszyć;
- potraw doprawionych obficie czosnkiem i pieprzem – po rozmrożeniu mogą zmienić smak na gorzki.
- majonezu, śmietany, jogurtów itp. – po rozmrożeniu mogą się zwarzyć;
- surowych ziemniaków, ogórka, kalafiora, cebuli – po rozmrożeniu zmieniają konsystencję, stają się wodniste i miękkie;
- jajek na twardo – po rozmrożeniu zmieniają konsystencję, stają się gumowate;
- sera żółtego – po rozmrożeniu może się kruszyć;
- potraw doprawionych obficie czosnkiem i pieprzem – po rozmrożeniu mogą zmienić smak na gorzki.
jk
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Fibi Bufej #1746051 | 178.43.*.* 2 cze 2015 09:04
Bardzo przydatny artykuł. Wydrukowałam go sobie i wsadziłam do segregatora. Autor/autorka to bardzo mądry/mądra osoba. Dziękuję.
!
odpowiedz na ten komentarz
Krystian #1745654 | 78.11.*.* 1 cze 2015 16:48
ZApraszam do sklepu ze zdrową żywnością www.biochatka.pl
!
odpowiedz na ten komentarz