Maseczki z owoców i warzyw – przepis na domowe SPA

2015-07-03 15:14:10 (ost. akt: 2015-07-03 15:28:23)
Maseczki z owoców i warzyw – przepis na domowe SPA

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Autor zdjęcia: pixabay.com

Chcesz mieć zdrową, promienną cerę? Codzienne używanie kremu często nie wystarczy – przynajmniej raz na tydzień zafunduj swojej twarzy małe SPA i nałóż odżywczą maseczkę. Jaką? Na początek... sprawdź co masz w lodówce!

Maseczki kupowane w drogeriach czy aptekach mają często bardzo bogate, roślinne składy, ale zawsze zawierają substancje chemiczne, które je konserwują i utrzymują ich odpowiednią konsystencję. Ponadto często mają w swoim składzie silikony, które zapychają pory skóry i powodują powstawanie zaskórników. Tu z pomocą przychodzą nam owoce, warzywa i inne naturalne składniki, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, a które z powodzeniem zastąpią sklepowe specyfiki.

Smaczne, zdrowe i... upiększające


Przyrządzenie domowego kosmetyku wcale nie wymaga wiele pracy ani czasu, wystarczy, że zarezerwujesz pół godziny raz lub dwa razy w tygodniu. Najlepiej wybieraj owoce i warzywa sezonowe – będą tańsze i zdrowsze. Uważaj na alergie – jeśli jesteś uczulona na cytrusy, maseczki wybielające z użyciem cytryny odpadają. Niżej znajdziesz przepisy na domowe maseczki z owoców i warzyw.

Maseczka z truskawek

To jedna z najprostszych maseczek – rozgnieć widelcem 4 dojrzałe truskawki i nałóż powstałą papkę na twarz i szyję na ok. 20 minut.
Działanie: Dzięki zawartości witaminy C, truskawki odżywiają skórę i zapobiegają działaniu wolnych rodników. Dodatkowo taki prosty zabieg zmiękczy i nawilży skórę.

Maseczka z bananów

Rozgnieć pół dojrzałego banana widelcem, dodaj łyżkę płynnego miodu i łyżkę kwaśnej śmietany. Papkę nałóż na twarz i szyję i po 20 minutach zmyj.
Działanie: Taka maseczka jest odpowiednia dla zmęczonej i suchej skóry – nawilża ją i odżywia. Banany zawierają witaminę B i C oraz beta-karoten, który pozytywnie wpływa na koloryt skóry. Miód i śmietana mają silne właściwości nawilżające, a dodatkowo łagodzą podrażnienia. Maseczki z dodatkiem banana, w zależności od pozostałych składników, których użyjemy, nadają się do każdego typu cery.

Maseczka z jabłka

Jedno jabłko obierz i zetrzyj na tarce, wymieszaj z łyżką miodu i łyżką płatków owsianych. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i nałóż wszystko na twarz na ok. 20 minut.
Działanie: Jabłko dzięki zawartości witaminy C oraz kwercetyny wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega ich pękaniu, dlatego nadaje się doskonale do pielęgnacji cery naczyniowej. Dodatkowo dzięki kwasom owocowym jabłko ma działanie wybielające i złuszczające, co bardzo służy cerze tłustej i mieszanej. Miód nawilża, cytryna tonizuje i również wybiela, a płatki owsiane pełnią funkcję peelingu oczyszczającego. Taka maseczka nie jest polecana dla cery wrażliwej – kwasy zawarte w jabłku i soku z cytryny mogą ją podrażnić.

Maseczka z ogórka

Sposób 1: pół ogórka obierz, pokrój w kawałki i rozdrobnij blenderem na papkę. Dodaj posiekane liście mięty (ok. 1 łyżkę) i schładzaj w lodówce przez 15 minut. Odcedź wodę, która się zebrała i nałóż zimną maseczkę na twarz, szyję i dekolt i zmyj po 20 minutach.
Działanie: Taka maseczka działa odświeżająco i oczyszczająco. Ogórek ma też właściwości wybielające.

Sposób 2: kawałek ogórka obierz i pokrój w średniej grubości plasterki. Nałóż na oczy, czoło, policzki i brodę i potrzymaj tak przez 15-20 minut.
Działanie: Taki okład ze świeżego ogórka ukoi zmęczoną skórę, wygładzi i rozjaśni jej koloryt, cienie pod oczami.

Maseczka z pomidora


Pomidora sparz i obierz ze skórki, pokrój na kawałki i zmiksuj blenderem. Dodaj łyżkę sparzonych płatków owsianych błyskawicznych, wymieszaj i nałóż na twarz, szyję i dekolt na 20 minut.
Działanie: Pomidor działa oczyszczająco i antybakteryjnie, płatki owsiane delikatnie złuszczają naskórek. Taka maseczka jest idealna do cery trądzikowej.

jk

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB