Hamburger z frytkami to niezbyt dobry pomysł na obiad. A może by tak samemu przyrządzić zdrowy fast food?
Autor zdjęcia: pixabay.com
Fast food nie kojarzy się zbyt dobrze, a już na pewno nie zdrowo. Dosłownie oznacza „szybkie jedzenie” i nasuwa nam na myśl ociekające sosem hamurgery, tłuste frytki czy kawałki kurczaka w nasączonej tłuszczem panierce. Przełamując ten schemat, niżej prezentujemy nasze przepisy na zdrowy fast food!
Na większy głód
Często zjedzony na mieście hamburger czy kebab służy nam za obiad. A to przecież powinien być największy, ale też najbardziej obfitujący w składniki odżywcze posiłek w ciągu dnia! Nie mamy pewności, co dokładnie znajduje się w „śmieciowym jedzeniu” i przeważnie nie jest to nic dobrego. A przecież np. tortillę możemy przygotować sami. Nie jest to wcale trudne ani czasochłonne, a składniki wybierzemy dokładnie takie, jak chcemy i lubimy.
Domowa tortilla
Gotowa tortilla z pełnoziarnistej mąki
Pierś indyka
Sałata lodowa lub rzymska
Papryka czerwona
Świeży ogórek
Pomidor
Cebula czerwona
Kukurydza konserwowa
Czosnek
Jogurt naturalny
Musztarda
Ketchup
Oliwa z oliwek
Pieprz cayenne
Sól
Pierś pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami (dodaj takie, jak lubisz). Wrzuć na rozgrzaną patelnię i usmaż. Sałatę, paprykę, ogórka, pomidora i cebulę pokrój w kostkę i ułóż na dużej desce albo na talerzu. Sos: 400 ml jogurtu wymieszaj z łyżką musztardy i łyżką ketchupu, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Tortille podgrzej lekko na suchej patelni lub w mikrofalówce i póki jest jeszcze ciepła, nakładaj farsz: najpierw rozsmaruj cienką warstwę sosu, potem sałatę, następnie mięso i resztę warzyw – każdego rodzaju według osobistych upodobań.
Powyższy przepis można wykorzystać również do przygotowania domowego kebaba – wystarczy tylko zmienić tortillę na chlebek pita.
Domowy hamburger z sosem miodowo-musztardowym
Mięso wołowe lub wieprzowe np. z łopatki
Bułki pełnoziarniste
Ser żółty
Sałata
Ogórki konserwowe
Pomidor
Papryka
Ogórek świeży
Cebula
Oliwa z oliwek
Musztarda
Jogurt naturalny
Ketchup
Miód
Suszona papryka – słodka i ostra
Sól, pieprz
Na mniejszy głód
Nie zawsze „śmieciowe jedzenie” zastępuje nam obiad, czasem traktujemy je jako przekąskę. Chrupanie chipsów przez telewizorem czy popcornu w kinie – chyba każdy nie raz to praktykował, nie zważając na zdrowie i dietę. Ale dlaczego pozbawiać się przyjemności chrupania, skoro można chrupać zdrowe i smaczne rzeczy?
Frytki z selera
Korzeń selera – ok. 1 kg
Oliwa z oliwek
Przyprawy – nasz propozycje: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, suszona papryka ostra i słodka, chili, kurkuma
Selera obieramy i kroimy w cienkie paski o grubości ok. 1 cm. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami, mieszamy w misce i zostawiamy tak na ok. 1h, żeby seler „wchłonął” smak i aromat przypraw. Układamy go potem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Chipsy z buraka
2-3 duże buraki
Oliwa z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, suszona papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie
Buraki umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, najlepiej zetrzeć na tarce, żeby plastry były odpowiednio cienkie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz ok. 40 minut, do chrupkości.
W ten sposób możemy zrobić chipsy także z innych warzyw o podobnej twardości, np. selera, marchewki czy na słodko – z jabłka (tylko wówczas jako przypraw proponujemy użyć wanilii, soku z cytryny i cynamonu).
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez