Przepisy na domowy fast food

2015-08-07 08:00:00 (ost. akt: 2015-08-07 08:10:34)
Hamburger z frytkami to niezbyt dobry pomysł na obiad. A może by tak samemu przyrządzić zdrowy fast food?

Hamburger z frytkami to niezbyt dobry pomysł na obiad. A może by tak samemu przyrządzić zdrowy fast food?

Autor zdjęcia: pixabay.com

Fast food nie kojarzy się zbyt dobrze, a już na pewno nie zdrowo. Dosłownie oznacza „szybkie jedzenie” i nasuwa nam na myśl ociekające sosem hamurgery, tłuste frytki czy kawałki kurczaka w nasączonej tłuszczem panierce. Przełamując ten schemat, niżej prezentujemy nasze przepisy na zdrowy fast food!

Codziennie zajmuje nas tyle rzeczy, że poświęcenie czasu na gotowanie jest czasem zwyczajnie niemożliwe. Ofiarą natłoku zajęć i braku czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku pada zwykle niestety nasze zdrowie i figura. A to dlatego, że w pośpiechu wpadamy do lokalu oferującego fast food i zjadamy coś „na szybko”. Ale „na szybko” nie musi oznaczać „niezdrowo”.

Na większy głód


Często zjedzony na mieście hamburger czy kebab służy nam za obiad. A to przecież powinien być największy, ale też najbardziej obfitujący w składniki odżywcze posiłek w ciągu dnia! Nie mamy pewności, co dokładnie znajduje się w „śmieciowym jedzeniu” i przeważnie nie jest to nic dobrego. A przecież np. tortillę możemy przygotować sami. Nie jest to wcale trudne ani czasochłonne, a składniki wybierzemy dokładnie takie, jak chcemy i lubimy.

Domowa tortilla

Gotowa tortilla z pełnoziarnistej mąki
Pierś indyka
Sałata lodowa lub rzymska
Papryka czerwona
Świeży ogórek
Pomidor
Cebula czerwona
Kukurydza konserwowa
Czosnek
Jogurt naturalny
Musztarda
Ketchup
Oliwa z oliwek
Pieprz cayenne
Sól

Pierś pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami (dodaj takie, jak lubisz). Wrzuć na rozgrzaną patelnię i usmaż. Sałatę, paprykę, ogórka, pomidora i cebulę pokrój w kostkę i ułóż na dużej desce albo na talerzu. Sos: 400 ml jogurtu wymieszaj z łyżką musztardy i łyżką ketchupu, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Tortille podgrzej lekko na suchej patelni lub w mikrofalówce i póki jest jeszcze ciepła, nakładaj farsz: najpierw rozsmaruj cienką warstwę sosu, potem sałatę, następnie mięso i resztę warzyw – każdego rodzaju według osobistych upodobań.
Powyższy przepis można wykorzystać również do przygotowania domowego kebaba – wystarczy tylko zmienić tortillę na chlebek pita.

Domowy hamburger z sosem miodowo-musztardowym

Mięso wołowe lub wieprzowe np. z łopatki
Bułki pełnoziarniste
Ser żółty
Sałata
Ogórki konserwowe
Pomidor
Papryka
Ogórek świeży
Cebula
Oliwa z oliwek
Musztarda
Jogurt naturalny
Ketchup
Miód
Suszona papryka – słodka i ostra
Sól, pieprz


Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i formujemy w spłaszczone kule o grubości ok. 1-2 cm i średnicy odpowiadającej bułkom. Tak przygotowane kotlety możemy usmażyć na oliwie, ale żeby było zdrowiej, można wrzucić je do piekarnika i upiec – bez tłuszczu. Wszystkie warzywa i ser kroimy w plastry. Sos: 3 łyżki musztardy mieszamy z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, łyżką ketchupu i łyżką miodu płynnego. Dodajemy przyprawy do smaku. Bułki smarujemy sosem, następnie kładziemy sałatę, mięso, ser, a potem warzywa.


Na mniejszy głód


Nie zawsze „śmieciowe jedzenie” zastępuje nam obiad, czasem traktujemy je jako przekąskę. Chrupanie chipsów przez telewizorem czy popcornu w kinie – chyba każdy nie raz to praktykował, nie zważając na zdrowie i dietę. Ale dlaczego pozbawiać się przyjemności chrupania, skoro można chrupać zdrowe i smaczne rzeczy?

Frytki z selera

Korzeń selera – ok. 1 kg
Oliwa z oliwek
Przyprawy – nasz propozycje: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, suszona papryka ostra i słodka, chili, kurkuma

Selera obieramy i kroimy w cienkie paski o grubości ok. 1 cm. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami, mieszamy w misce i zostawiamy tak na ok. 1h, żeby seler „wchłonął” smak i aromat przypraw. Układamy go potem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Chipsy z buraka


2-3 duże buraki
Oliwa z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, suszona papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie

Buraki umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, najlepiej zetrzeć na tarce, żeby plastry były odpowiednio cienkie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz ok. 40 minut, do chrupkości.
W ten sposób możemy zrobić chipsy także z innych warzyw o podobnej twardości, np. selera, marchewki czy na słodko – z jabłka (tylko wówczas jako przypraw proponujemy użyć wanilii, soku z cytryny i cynamonu).


jk

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB