Naturalna i odżywcza – biała herbata

2015-08-24 12:00:55 (ost. akt: 2015-08-24 12:03:17)
Biała herbata zawiera m.in. antyoksydanty, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników.

Biała herbata zawiera m.in. antyoksydanty, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników.

Autor zdjęcia: pixabay.com

To najmniej przetworzona postać herbaty, zawiera w sobie więcej składników odżywczych niż jej czarna i zielona „siostra”. Dawniej w Chinach uchodziła za napój dla bogaczy. Co jeszcze możemy powiedzieć o białej herbacie?

O smaku, kolorze i przede wszystkim właściwościach białej herbaty przesądza jej przygotowanie. To napar przygotowany z pączków liści i młodych listków specjalnej odmiany chińskiej herbaty. Krzewy chroni się przed słońcem, a listki zbiera się wczesną wiosną, żeby nie zdążyły zabarwić się na zielono pod wpływem chlorofilu. Następnie liście i pąki suszone są w naturalny sposób na słońcu, tak, żeby prawie nie fermentowały. I tak powstaje napój, który nazywamy białą herbatą. W rzeczywistości nie jest biała, ma kolor bladożółty i jest bardzo delikatna, wręcz słodkawa w smaku i pozbawiona goryczy.

Na cholesterol i wolne rodniki


Biała herbata, jeszcze do niedawna prawie nieobecna na naszym rynku, przeżywa okres żywego zainteresowania konsumentów. I bardzo dobrze – spośród wszystkich rodzajów herbat to biała zawiera najwięcej antyoksydantów, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za szybsze starzenie się komórek. Regularne picie białej herbaty obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu – czyli zmniejsza poziom tego „złego” (LDL), a zwiększa poziom „dobrego” (HDL). Dzięki temu chroni też nasze serce i układ krwionośny. Ale to nie wszystko – dzięki białej herbacie wzmacniamy również kości. Picie tego napoju zalecane jest przy zapaleniu stawów i osteoporozie. Dodatkowo pijąc ten rodzaj herbaty, tworzymy barierę ochronną przeciwko wirusom i bakteriom, wzmacniamy odporność. Dzięki zawartości polifenoli biała herbata nazywana jest „eliksirem młodości”, bo zapobiega starzeniu się skóry. Działa też pobudzająco i orzeźwiająco na umysł, poprawia koncentrację i dzięki kofeinie dodaje energii.

Jak parzyć?


Najlepiej zaopatrzyć się w herbatę w liściach – to gwarancja najmniej przetworzonego i wysokiej jakości produktu. Dwie łyżeczki suszu zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zaparzaj ok. 3 minuty. Jeśli chcesz, żeby smak był bardziej intensywny, wydłuż czas zaparzania o kilka minut.

jk

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. laura #1800939 | 79.141.*.* 25 sie 2015 09:34

    mrrr uwielbiam normalnie biala herbatke z teekanne, w sumie to chyba kazdy gatunek mi podchodzi, ale najbardziej lubie biala i zielona. fajnie, ze herbate mozna przygogotywac na tak wiele roznych sposobow i takim sposobem tak szybko sie nie nudzi.

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)