Przy jesiennej, niepewnej pogodzie niestety powiększa się grono kaszlących, kichających czy zwyczajnie czujących się źle osób w naszym otoczeniu. Żeby do nich nie dołączyć, warto – poza innymi działaniami profilaktycznymi – jeść czosnek. To jedno z najsilniej działających na nasze zdrowie warzyw, nazywane „naturalnym antybiotykiem” ze względu na zawartość olejków eterycznych i bardzo ważnego składnika – allicyny. To naturalna substancja bakteriobójcza i grzybobójcza, która jest odpowiedzialna także za charakterystyczny zapach czosnku. Co ciekawe, allicyna uaktywnia się dopiero w wyniku reakcji zachodzącej między innymi związkami zawartymi w warzywie: alliną a allinazą, podczas miażdżenia ząbka czosnku. To przede wszystkim dzięki tej substancji jedzenie czosnku może nas uchronić przed przeziębieniem lub, kiedy już je złapiemy, z niego wyleczyć. Ze względu na wzmacnianie odporności zaleca się także spożywanie czosnku po kuracji antybiotykowej, kiedy organizm jest osłabiony i bardziej narażony na działanie wirusów i bakterii.
Dzięki jedzeniu czosnku poprawia się praca jelit i nasila się wydzielanie żółci, co poprawia ogólne procesy trawienne. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie niszczą bakterie bytujące w żołądku, odpowiedzialne za powstawanie wrzodów i raka tego narządu. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że czosnek ma działanie przeciwnowotworowe.
Czosnek zapobiega też chorobom wieńcowym i zakrzepicy poprzez zmniejszanie lepkości krwi. Obniża także jej ciśnienie oraz zawartość w niej cukru i rozkurcza naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru. Jedzenie czosnku pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale i na urodę. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy zwalcza odpowiedzialne m.in. za starzenie się skóry wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowych. Działanie antybakteryjne jest pomocne także w leczeniu trądziku młodzieńczego.
Najskuteczniej skorzystamy ze wszystkich dobrodziejstw czosnku, jedząc go na surowo. Podczas obróbki – gotowania czy smażenia jako dodatek do potraw, pozbywamy się najważniejszej substancji, czyli allicyny. Ci, którzy nie potrafią znieść charakterystycznego smaku, mogą sięgnąć po czosnek w formie tabletek – suplementów diety. Oczywiście i tu sprawdza się zasada „wszystko z umiarem” – z czosnkiem lepiej nie przesadzić, bo w dużych dawkach może mieć działanie odwrotne do zamierzonego i prowadzić np. do problemów z żołądkiem (przez nadprodukcję żółci). Ze względu na to, że czosnek rozrzedza krew, nie powinno się go spożywać na 7 dni przed operacją ani łączyć z lekami, mającymi podobne działanie.
jm
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
listerinke #2706421 | 89.40.*.* 29 mar 2019 20:42
[url=http://zdrowie.flink.pl/forum/]http ://zdrowie.flink.pl/forum/[/url] No i superowo
! odpowiedz na ten komentarz
CBD #2696449 | 5.173.*.* 12 mar 2019 16:54
FDA przyznał DDA ekstraktowi CBD do leczenia GLEJAKA ! Oznacza to, że rząd Stanów Zjednoczonych uważa, że dowody naukowe są wystarczająco silne, aby uzasadnić bezpośrednie leczenie raka mózgu u ludzi za pomocą kannabinoidów !!! ( pełne spektrum kannabinoidów macie np. tutaj - https://konopiafarmacja.pl/produkty-kono pne/95-olej-cbd-5-essenz-15-ml.html ) Gdyby cbd NIE DZIAŁAŁO to rząd USA nie pozwoliłby na wpisanie go do listy leczniczych substancji przy glejaku, ale i tak sam fakt, że spotka się wiele osób, które już wprowadziły leczenie CBD a efekty u nich pojawiły się (np. przeciwbólowe ) 2-6 dni po zaczęciu kuracji.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! odpowiedz na ten komentarz