Przetworzone mięso tak samo szkodliwe jak papierosy i azbest?

2015-10-27 15:04:26 (ost. akt: 2015-10-28 09:34:39)
Mięso przetworzone to takie, którego termin przydatności do spożycia został sztucznie wydłużony - przez solenie, wędzenie czy dodatek konserwantów

Mięso przetworzone to takie, którego termin przydatności do spożycia został sztucznie wydłużony - przez solenie, wędzenie czy dodatek konserwantów

Autor zdjęcia: pixabay.com

Przetworzone oraz czerwone mięso znalazło się na liście czynników rakotwórczych opracowywanej przez Światową Organizację Zdrowia WHO.

To, że mięso jest przetworzone, oznacza, że w sztuczny sposób została przedłużona jego przydatność do spożycia. Termin ważności można wydłużyć poprzez wędzenie, solenie, dodawanie konserwantów. Do przetworzonych zaliczymy zatem kiełbasę, pasztet czy wędzony boczek. Taki rodzaj mięsa WHO wpisała na listę numer 1 czynników rakotwórczych, czyli takich, których rakotwórcze działanie zostało zbadane i potwierdzone. Okazuje się, że spożywanie nawet 50 g mięsa przetworzonego dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego wzrasta o 18 proc.

Obok przetworzonego mięsa na liście numer 1 znajdują się m.in. papierosy, azbest i spaliny. Nie oznacza to jednak, że jedzenie kiełbasy jest tak samo szkodliwe jak nałogowe palenie papierosów. W swoim oświadczeniu WHO podała, że wprawdzie ryzyko rozwoju raka jelita grubego jest nieduże, ale wzrasta stopniowo z ilością i częstotliwością spożywania przetworzonego mięsa.

Natomiast mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, cielęcina, dziczyzna) znalazło się na liście 2A, zawierającej substancje prawdopodobnie rakotwórcze. Oznacza to, że dysponujemy ograniczonymi dowodami na to, że dany produkt czy substancja ma wpływ na zachorowania na nowotwory. Czerwone mięso ma WHO zaznacza jednak, że czerwone mięso należy jedynie ograniczyć, a nie odstawić, ponieważ zawiera ono szereg minerałów i witamin, m.in. żelazo, cynk, witaminę B12.

Z szacunków wynika, że 34 tysiące zgonów z powodu raka może być spowodowane dietą z wysoką zawartością mięsa przetworzonego. Dla porównania - palenie powoduje około miliona zgonów rocznie, alkohol - około 600 tys., a zanieczyszczenie powietrza - 200 tys.

jm



Źródło: CNN Newsource/x-news

Komentarze (13) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ragdar #2057690 | 88.199.*.* 2 wrz 2016 12:36

    Wątroba jest głównym organem spalającym tłuszcz i dlatego jej stan ma wiele wspólnego z masą ciała. Zdrowa wątroba usuwa z krwiobiegu: toksyny martwe komórki i inne pozostałości chroni w ten sposób układ odpornościowy. Wątroba jest największym i najciężej pracującym organem w ciele człowieka. Filtruje i oczyszcza krew, reguluje metabolizm tłuszczu i węglowodanów. Wątroba jest głównym organem spalającym tłuszcz i dlatego jej stan ma wiele wspólnego z masą ciała. terapiasokami.pl/oczyszczanie-w atroby-soki

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. qix #1848278 | 88.199.*.* 2 lis 2015 15:55

    Najgorsze jest to, że mięso już od dawna nie jest mięsem. To jakiś zlepek nie wiadomo czego. Najpierw zwierzęta jedzą byle co byle je szybko utuczyć. potem do mięsa też się dopompowuje jakieś chemiczne gówno eby było go więcej i się nie psuło. A na koniec jeszcze nie wiadomo czym je wędzą. jak jecie mięso to swojskie własnoęcznie przygotowane białe i niewiele - a najlepiej jeszcze pijcie dużo świezych soków wyciskanych bo to też bardzo dietę wzbogaca, taka wyciskarka wyciśnie wszytsko http://terapiasokami.pl/wyciskarka-kuvin gs-b6000. tu sobie więcej poczytakcie o tym jak się leczyć dietą wegańska dr Biernat-Kałuża wie co mowi. http://terapiasokami.pl/dr-e-biernat-kal uza-dieta-weganska-leczenie-chorob

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. Hania #1847136 | 188.146.*.* 31 paź 2015 09:34

    Zanim zjecie wędlinę warto przeczytać co jedt w jej składzie a najlepiej to kupić kawałek mięsa,przyprawić i upiec sobie w piekarniku i nie jeść tego syfu chemicznego

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. ,lex #1845409 | 164.126.*.* 29 paź 2015 10:31

    moja opinia nt art. -czyli państwo polskie i inne kaje swiadomie truja swoich obywateli tym kurczakiem i kielbasa?? czyli wszyscy obywatele musza zlozyc wniosek do sądu o probe zabójstwa i celowe i swiadome narazanie zycia i zdrowia!! a druga czesc opinii jest taka,ze to zydokomuna zadzi tymi fachowcami od siedmiu boleści którzy robia te badania na rzecz "swinskiego" lobby . Kilka lat temu była slynna afera "PTASIEJ GRYPY"i faktycznie ludzie umierali bo nie zachowali warunków sanitarnych ,mieli syf i brud taki,ze nie da się porównać z najbrudniejszym miejskim szaletem ,wszędzie pióra, klocki -odchody , pelno krwi i innych syfów.i to wszystko w krajach Indochim . U nas sa bardzo dobre warunki san. owszem czasem ktoś "przegnie pałę " i " wymknie się jego uwadze ,ale nasze mieso jest lepsze nis G.... zachodnie niby ekologiczne ,ale jaka to ekologia jak pod nosem kurczaka stoi komin koncernu samochodowego ???!! wracając do "ptasiej grypy" sprzed kilku lat to zmarlo kilka osob od brudu ,te kilka osob jest to mniej ni zliczba ofiar w wypadkach w Polsce w jeden weekend,gdzie ginie kilkanaście , zobaczmy jaki będzie bilans teraz przed i po 1 LISTOPADA????

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  5. kom #1844856 | 164.126.*.* 28 paź 2015 16:13

    Najzdrowszy jest rosół z jak najmłodszego kurczaka. Najlepiej zatem umyć jajo, ugotować je i po ugotowaniu wypić ten rosołek. Jajo zaś w całości w skorupce odstawić do Wielkanocy na pokazową pisankę.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  6. Met #1844689 | 46.76.*.* 28 paź 2015 12:42

    Bardzo ciekawe byłoby podanie składu narodowościowego "wierchuszki" WHO. Kto też tam "pociąga za sznurki".

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  7. warmia #1844479 | 85.193.*.* 28 paź 2015 09:00

    caly swiat wie, ze w Europie jest zywnosc najwyzszej jakosci a w Polsce najlepsza, wiec caly swiat szuka sposobow, zeby europejska jakosc uwalic. Wszyscy szukaja sposobu, zeby na przyklad wcisnac do Europy GMO ale na razie nic z tego. Pseudospece z WHO juz nie raz sie zblaznili, szczegolnie amerykanscy a mieso w roznej postaci jest jedzone od tysiacleci a zachorowalnosc nikla, wiec smiech na sali. Pozdrawiam.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. ,lex #1844340 | 164.126.*.* 28 paź 2015 06:48

      swiatowe org. opowiadają częściowo brednie , wszystko szkodzi nasze POLSKI ,tylko cacy jest g..... zachodnir , gebelsi zrobili już mam MOWY kilogram ( 950 r) , z 0,75 litra wina czzy wodki mamy obcięte do 0,7 , największy HIT w pojemności to TZW cwiartka ,która kiedyś była 250 ml a po icg reformie dali nam 200 ml. , chleb był pol kg a teraz 450 g

      Ocena komentarza: warty uwagi (4) ! - + odpowiedz na ten komentarz

    2. Kibic #1844095 | 83.31.*.* 27 paź 2015 20:42

      Czemu maja służyć takie teksty? Ktoś w tym kraju odpowiada za dopuszczenie do obrotu handlowego artykuły spożywcze! Ktos dopuszcza do przyprawy i inne dodatki do żywności! Jest w Kortowie stosowny wydział więc szanowna redakcjo zasięgnij języka .

      Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

    3. Falisty #1844049 | 88.156.*.* 27 paź 2015 20:04

      Tak - cukier też jes niezdrowy - w szkołach wciskaja że zdrowsze są słodziki (scharynian, aspartam itp)

      Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

    4. Met #1843800 | 37.7.*.* 27 paź 2015 16:08

      Czyli lobby "białego mięsa" (brojrery itp.) oraz GMO - działa. Kurczaki/inny drób faszerowane antybiotykami i paszami z GMO - to jest to na co NAS chce przestawić WHO ?? No - tak - skoro "Życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową" - cytat nie mój.

      Ocena komentarza: warty uwagi (4) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)