Masa mózgu wynosi około 2 proc. masy całego ciała, a jednocześnie zużywa aż 20 proc. kalorii dostarczanych w pożywieniu. Dlatego nasze samopoczucie i zdolności intelektualne w dużym stopniu zależą od tego, co jemy i pijemy.
Mózg do prawidłowej pracy potrzebuje energii. Jej najlepszym źródłem są węglowodany złożone. Gdzie można je znaleźć? W pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu, musli, kaszy gruboziarnistej oraz zielonych warzywach.
Na pracę naszego mózgu pozytywnie wpływa też tyrozyna odpowiedzialna m.in. za dobrą koncentrację i pamięć. Szukajmy jej w produktach bogatych w białko — mięsie, drobiu, owocach morza, fasoli czy soczewicy. Nasza dieta powinna być także bogata w żelazo, magnez i potas. By zaspokoić zapotrzebowanie na żelazo należy spożywać wołowinę, wątróbkę, mięso cielęce, pietruszkę, buraki. Magnez i potas występują w bananach, pestkach dyni, migdałach, kakao oraz nasionach strączkowych. Doskonałym źródłem magnezu może być… woda. Wystarczy zwykła kranówkę przefiltrować. Na pracę mózgu wpływ mają także nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w tłustych rybach morskich, olejku z wiesiołka, ogórecznika oraz w oleju lnianym czy oliwie.
Woda stanowi ok. 82 proc. naszego mózgu. To od niej zależy przewodzenie impulsów nerwowych, szybkość oraz jakość myślenia. Jej niedobór sprawia, że jesteśmy zmęczeni i tracimy mobilizację do działania. Norma dzienna dorosłego człowieka to 1,5 litra, ale jeśli nasza dieta obfituje w słodycze albo intensywnie się pocimy, to musimy pić odpowiednio więcej: 2–3 litry płynów w ciągu dnia. Pilnujmy, żeby nie dopuścić do pojawienia się uczucia pragnienia. To sygnał, że organizm zaczyna się odwadniać. Pamiętajmy o tym, aby popijać wodę regularnie przez cały dzień. Jeśli jesteśmy spragnieni, to mózg mimowolnie spowalnia, gdyż skupia się głównie na rosnącym pragnieniu. Nieodpowiednie nawodnienie sprawia, że tkanki mózgu kurczą się i w rezultacie działają wystarczająco dobrze. Woda mobilizuje mózg do wytężonej pracy. kraw
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez