Warzywa i owoce każdego dnia

2016-02-06 04:18:07 (ost. akt: 2016-02-08 10:56:40)
Warzywa i owoce każdego dnia

Autor zdjęcia: Freeimges.com

Warzywa i owoce, jako produkty zawierające naturalne witaminy i minerały powinny bezwzględnie znajdować się na naszych stołach. Niestety, zwykle zjadamy ich mniej, niż potrzebuje tego nasz organizm. Jak poprawić tę sytuację?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie minimum 500 gramów warzyw i owoców w ciągu dnia, z rozdzieleniem na trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców. Przy czym porcja oznacza około 100 gramów produktu, czyli np. małe jabłko, kilka śliwek czy mandarynek. — Ze względu na zawarty w nich cukier, 200 g owoców w ciągu dnia to wystarczająca ilość, ale jeśli chodzi o warzywa, najlepiej jeść ich nawet ponad pół kilograma dziennie — przekonuje Agata Ziemnicka-Łaska dietetyczka. — Tylko komu się chce obierać, kroić i potem gryźć takie ilości?

Świetnym rozwiązaniem, by zwiększyć ilość dostarczanych minerałów i witamin jest wykorzystanie warzyw i owoców do przygotowywania świeżych soków w wyciskarce. Wybierając tę metodę podajemy organizmowi warzywa w najlepszej postaci — w formie surowej, świeżej i niepodgrzanej.

Dlaczego spożywanie warzyw i owoców jest takie ważne? — Przede wszystkim zawierają one witaminy i minerały, które budują nasze zdrowie oraz odpowiadają za szereg reakcji w organizmie: od odporności po oddychanie komórkowe — tłumaczy Agata Ziemnicka-Łaska. — Owoce i warzywa zawierają także antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, a więc przed starzeniem na poziomie komórki i mają ogromną rolę w prewencji pierwotnej przed chorobami cywilizacyjnymi, jak np. nowotwory — dodaje nasz ekspert.

Są też bogate w błonnik, który obniża sytość, wypełniając żołądek, zmniejszając przez to ryzyko nadwagi i otyłości. Błonnik zmniejsza ilość cukru i cholesterolu we krwi, czyli jest niczym szczotka dla układu pokarmowego, a myć się trzeba przecież codziennie.

Wzmocnienie odporności polega m.in. na dostarczeniu jak największej liczby antyoksydantów do organizmu, czyli: witaminy C i E oraz minerałów: cynku, selenu i miedzi.

Pietruszka i ananas zawierają duże ilości witaminy C. Dodatkowo ananas jest bogaty w bromelaninę działającą przeciwzapalnie. Przeciwbakteryjnie działa również imbir. Szpinak jest źródłem żelaza, a modny w tym sezonie jarmuż zawiera dużo antyoksydantów. oprac. kr

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB