Nie od dziś wiadomo, że najlepsze dla zdrowia jest połączenie odpowiedniej diety z aktywnością fizyczną. Dlatego warto skorzystać z uroków zimy wybierając się na narty, snowboard czy łyżwy, ale nie można zapominać o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości energii – od śniadania zaczynając. Eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach!” radzą jak je prawidłowo skomponować.
Co powinno zawierać pożywne śniadanie?
• węglowodany złożone - zapewniają stałą dostawę energii bez niekorzystnych wahań cukru np. produkty pełnoziarniste (pieczywo, płatki śniadaniowe z pełnego ziarna, otręby owsa, mąka kukurydziana), warzywa strączkowe.
• tłuszcze nienasycone - są ważnym składnikiem energetycznym oraz substratem do produkcji wielu substancji czynnych w naszym organizmie np. ryby i owoce morza, orzechy, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek.
• białko - główny budulec organizmu np. nabiał, ryby i owoce morza.
Pod względem kalorycznym, pierwszy zimowy posiłek dnia nie musi różnić się od tego spożywanego latem i może wynosić od 300 do 400 kcal. Jeśli zamierzamy spędzić więcej czasu na zewnątrz, np. jeżdżąc na nartach, ilość energii dostarczonej do organizmu wraz z pierwszym posiłkiem powinna być większa. Poranna dostawa energii może wtedy wynosić nawet do 600 kalorii.
Zimą postaw na kwasy tłuszczowe NNKT
Zimą absorbujemy mniej witaminy D ze względu na niewystarczającą ekspozycję na słońce, dlatego nasza odporność spada. Naturalnym wsparciem dla układu immunologicznego są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - omega 3. Organizm nie potrafi ich samodzielnie wytwarzać, dlatego warto dostarczyć je z pożywieniem już podczas śniadania.
W drodze na stok
Każdy zwolennik zimowego szaleństwa, na 2 godziny przed wizytą na stoku narciarskim, powinien zjeść posiłek o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, które stanowią główne źródło energii dla pracujących mięśni. Mogą to być wszelkiego rodzaju pełnoziarniste produkty: pieczywo razowe, pieczywo graham, brązowy ryż i kasze czy owsianka z dodatkiem owoców i orzechów.
Uprawiając zimowe sporty warto pamiętać o wypiciu odpowiedniej ilości płynów, organizm może odwodnić się nie tylko latem – komentuje ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach!” mgr Ewa Kurowska, dietetyk.
Zabierz kanapkę do plecaka
Wybierając się na stok, pamiętajmy o zabraniu ze sobą drugiego śniadania,
które uzupełni spadki energii. Ważne, aby nie jeść pustych kalorii w formie dań fast food lub słodyczy, które zamiast dodać energii mogą sprawić, że poczujesz się ociężale. Aby pozbawić się tej niezdrowej pokusy, do plecaka spakuj własne przekąski oraz butelkę wody. Jeżeli masz ochotę na słodkości, zamiast batonika wybierz gorzką czekoladę, pamiętaj jednak, że możesz zastąpić ją innymi zdrowszymi produktami jak owoce czy warzywa, które stanowią podstawę najnowszej piramidy żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.
oprac. jm
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)