Problemy żołądkowo-jelitowe mogą zepsuć każdy wypoczynek. Eksperci ostrzegają, że podczas wojaży największą ostrożność powinny zachować osoby starsze i dzieci.
Bakterie odpowiedzialne za choroby żołądkowe głównie gromadzą się w produktach mlecznych, ciastach, sałatkach, majonezie, przetworach rybnych czy mięsie. Przyczyną tego jest zbyt wysoka temperatura przechowywania. Najczęstsze bakterie, które się pojawiają w zepsutym jedzeniu to gronkowiec złocisty i bakterie z rodzaju Salmonella.
Aby zapobiec problemom żołądkowym warto kilka dni wcześniej oraz podczas pobytu zażywać probiotyk zawierający bakterie Lactobacillus GG i Saccharomyces boulardii. Jeszcze lepsze efekty może przynieść antybiotyk, który nie wywiera niekorzystnych efektów pozajelitowych, np. ryfaksymina, którą przyjmuje się w celach profilaktycznych raz dziennie podczas głównego posiłku.
Eksperci ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach ostrzegają też przed alkoholem. Pity w dużych ilościach zwiększa ryzyko infekcji przewodu pokarmowego, bo osłabia jelitowe mechanizmy obronne.
Źródło: www.kurier.pap.pl.
oprac. mos
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez