Naukowcy zalecają dokładne mycie owoców, warzyw i sałat, nawet tych paczkowanych. Mogą się w nich rozwinąć patologiczne bakterie E.coli, które mogą prowadzić do zatrucia pokarmowego, a nawet śmierci.
Lekarze zalecają staranne mycie nie tylko owoców i warzyw, ale nawet sałaty paczkowanej. Według nich w opakowaniach może dojść do namnożenia bakterii E.coli, czyli pałeczki okrężnicy. Do zakażenia nią dochodzi rzadko i nie wszystkie są groźne dla zdrowia. Aż 40 proc. bakterii E.coli stanowi mikrobiom ludzkiego organizmu.
Infekcje pokarmowe powodują produkty skażone patologiczną pałeczką okrężnicy. Pierwsze objawy pojawiają się po 3-4 dniach od zatrucia. Jednak może zdarzyć się tak, że symptomy wystąpią dopiero po dwóch tygodniach.
Źródło: www.kurier.pap.pl
oprac. mos
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez