Myj dokładnie paczkowane owoce, warzywa i sałaty

2016-07-19 15:00:00 (ost. akt: 2016-07-19 15:08:56)
Myj dokładnie paczkowane owoce, warzywa i sałaty

Zdjęcie jest tylko ilustrajcą do tekstu

Autor zdjęcia: pixabay.com

Naukowcy zalecają dokładne mycie owoców, warzyw i sałat, nawet tych paczkowanych. Mogą się w nich rozwinąć patologiczne bakterie E.coli, które mogą prowadzić do zatrucia pokarmowego, a nawet śmierci.

Lekarze zalecają staranne mycie nie tylko owoców i warzyw, ale nawet sałaty paczkowanej. Według nich w opakowaniach może dojść do namnożenia bakterii E.coli, czyli pałeczki okrężnicy. Do zakażenia nią dochodzi rzadko i nie wszystkie są groźne dla zdrowia. Aż 40 proc. bakterii E.coli stanowi mikrobiom ludzkiego organizmu.

Infekcje pokarmowe powodują produkty skażone patologiczną pałeczką okrężnicy. Pierwsze objawy pojawiają się po 3-4 dniach od zatrucia. Jednak może zdarzyć się tak, że symptomy wystąpią dopiero po dwóch tygodniach.


oprac. mos

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB