Dziecko na zdrowej dyni wychowane

2016-07-21 09:12:27 (ost. akt: 2016-07-21 09:22:48)
Dziecko na zdrowej dyni wychowane

Zdjęcie jest tylko ilustrajcą do tekstu

Autor zdjęcia: Holle.pl

Dzieci mają lepszy smak niż dorośli. Maluchy mają ponad cztery razy więcej kubków smakowych niż osoba dorosła, dlatego tak ważny jest dla nich smak. Niedobre jedzenie momentalnie jest wypluwanie i na nic zdadzą się namowy czy straszenie Babą Jagą.

Dynia to warzywo wprost stworzone dla niemowląt. Jest lekkostrawna, nie powoduje alergii, a jej delikatny, lekko słodkawy smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Pomarańczowy kolor miąższu dyni jest wynikiem zawartości beta-karotenu – im barwa warzywa jest intensywniejsza, tym większa zawartość cennego składnika.

Beta-karoten przetwarzany jest w wątrobie na witaminę A, która ma istotne znacznie dla prawidłowego rozwoju organizmu dziecka. Zapobiega krzywicy, wspomaga rozwój wzroku i chroni przed infekcjami, a nawet nowotworami. Dynia zawiera także mnóstwo błonnika, który wspomaga trawienie, chroni przed zaparciami i oczyszcza organizm dziecka z toksyn.

Poleca się spożywanie tego warzywa także przy kłopotach z pęcherzem – działa bowiem moczopędnie oraz wspomaga pracę nerek. Dodatkowo zawartość witaminy C i PP oraz z grupy B, a także związków takich jak magnez, żelazo, potas czy fosfor sprawia, że dynia zasługuje na miano jednego z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym warzyw.

Dynia jest warzywem nie tylko smacznym, ale także bardzo wdzięcznym w przetwarzaniu. Można z niej przygotowywać zarówno dania wytrawne, jak i – po połączeniu z owocami – pyszne deserki. Najmłodsze dzieci będą zachwycone przyjemnym aromatem i delikatną konsystencją ugotowanej i zblendowanej dyni. Starsze docenią ją jako smakowitą podstawę placuszków, dodatek do surówek czy składnik zdrowych soków lub kompotów.

Kupując świeżą dynię warto zwrócić uwagę na jej pochodzenie. Najlepiej, jeśli jest ona produktem ekologicznym, uprawianym bez dodatku pestycydów czy nawozów chemicznych. Podobnie, jeśli wybieramy gotowe produkty dla dzieci, zawierające w swym składzie dynię, np. kaszki, musy, zupki, obiadki itp., sprawdzajmy czy artykuł posiada np. certyfikat Demeter gwarantujący, że składniki wykorzystane do jego produkcji pochodzą z upraw ekologicznych i biodynamicznych.

Dynia zaliczana jest do najmniej alergizujących warzyw, dlatego zalecana jest jako jedna z pierwszych przy rozszerzaniu jadłospisu niemowlaka, można ją podawać już po 4 miesiącu życia dziecka – na początku oczywiście w formie delikatnego, warzywnego purée.

Preferencje żywieniowe dziecka kształtują się już od pierwszych miesięcy życia, a rodzice mają ogromny wpływ na to, jakie produkty spożywcze będzie w przyszłości wybierała ich pociecha. Dlatego przygotowując samodzielnie posiłki nie dodawajmy do nich cukru ani soli.

kr

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB