Na surowo czy z grilla? Jest pyszna w każdej postaci i wspomaga odchudzanie

2016-08-03 14:00:00 (ost. akt: 2016-08-03 10:42:17)
Na surowo czy z grilla? Jest pyszna w każdej postaci i wspomaga odchudzanie

Zdjęcie jest tylko ilustrajcą do tekstu

Autor zdjęcia: pixabay.com

Cukinia jest idealna dla odchudzających się, bo jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dodatkowo ma działanie antyrakowe i odkwaszające, a co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warto o nią wzbogacić swoje menu, bo rozpoczął się sezon na to warzywo.

Podobnie jak ogórek i dynia, cukinia należy do rodziny dyniowatych. Uprawiana jest głównie w krajach śródziemnomorskich, ale przystosowała się również do warunków polskich. Ze względu na jej orzechowy smak, można ją jeść zarówno na surowo, np. w surówkach, jak i smażyć, piec w piekarniku lub na grillu, nadziewać, a nawet upiec słodkie ciasto. W kuchni przydają się też kwiaty cukinii, które można nadziewać i piec lub smażyć w cieście.

Cukinia ma delikatny smak, dlatego dobrze łączy się z wyrazistymi lub kwaśnymi dodatkami, takimi jak pomidory, parmezan, czosnek czy sok z cytryny. To zielone warzywo ma więcej wartości odżywczych niż inne dyniowate. Ma też korzystny wpływ na zdrowie.

Cukinia jest doskonałym źródłem witaminy A, która odpowiada za prawidłowy wzrok i wzmacnia odporność. Zawiera też witaminy z grupy B, które wpływają na pracę układu nerwowego i dobre trawienie oraz witaminę C, która wspomaga regenerację tkanek, przyswajanie żelaza i wzmacnia układ odpornościowy. Witaminy te są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, dlatego młode cukinie jedzmy ze skórką i na surowo.

Oprócz wymienionych witamin warzywo to zawiera minerały, takie jak fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod. Jest też źródłem białka, węglowodanów, błonnika i w niewielkiej ilości tłuszczu. Cukinia idealnie nadaje się do diety tych, którzy się odchudzają. Jest niskokaloryczna, 100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal. Jest też lekkostrawna, a dzięki potasowi w niej zawartemu, powstrzymuje zatrzymywanie się wody w organizmie. Dodatkowo działa alkalizująco, zapobiegając zakwaszeniu.

Warzywo to ma też działanie lecznicze. Zalecana jest w diecie przeciwrakowej, bo zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu narządów przewodu pokarmowego. Swoje menu o cukinię powinny wzbogacić osoby z problemami oczu. Cukinia zawiera takie barwniki roślinne jak luteina i zeaksantyna, które chronią siatkówkę oka i zmniejszają ryzyko pojawienia się AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej.

Cukinię powinny też docenić osoby cierpiące na wrzody żołądka, zgagę nadkwaśność, a także cukrzycy, bo ma niski indeks glikemiczny. Nie wyrzucajmy też pestek, bo zawierają kukurbitacynę, związek przeciwrobaczny.

mos

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB