Zioła i przyprawy są coraz popularniejsze w Polsce. Wpływają one korzystnie nie tylko na utrzymanie szczupłej sylwetki, ale również na pracę mózgu. Naukowcy udowodnili, że niektóre z nich mogą poprawiać pamięć i chronić przed guzami.
Niektóre przyprawy i zioła mają pozytywny wpływ na pracę mózgu. Mogą one nie tylko wspomóc pamięć, ale również działać przeciwrakowo. Warto do potraw dodawać ich jak najwięcej.
Do swojej diety warto dodać natkę pietruszki i tymianek. Zawierają one flawonoidy, które wzmacniają połączenia pomiędzy neuronami, a nawet pobudzają komórki macierzyste do przemiany w neurony. Wpływają też pozytywnie na komunikację, co może pomóc w depresji, chorobie Alzheimera czy chorobie Parkinsona.
Swoje menu wzbogaćmy też o rumianek. Znany jest z właściwości uspokajających. Roślina ta posiada związki, które mogą wiązać się z receptorami substancji chemicznych w mózgu, obniżając w ten sposób poziom niepokoju.
Kurkuma również może pozytywnie wpływać na pracę mózgu. Związki w niej zawarte działają na makrofagi, co pomaga oczyścić płytkę miażdżycową w mózgu osób we wczesnym stadium choroby Alzheimera.
A na pamięć bierzmy szałwię! Ekstrakt z tej rośliny hamuje działanie szkodliwego enzymu, który blokuje neuroprzekaźniki, odpowiedzialne za wiele funkcji mózgu, takie jak pamięć, uwaga czy umiejętność uczenia się.
To, że czosnek ma zbawienny wpływ na ludzki organizm, każdy wie. Ten naturalny antybiotyk jest w stanie zabijać komórki nowotworowe, ma działanie antyoksydacyjne, przywraca pamięć, dodatnio wpływa na układ odpornościowy. Dodatkowo chroni mózg i zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera.
mos
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez