Każdy z nas na pewno nieraz cierpiał na ból głowy. Jednak niektórzy odczuwają dużo silniejsze i bardziej uporczywe bóle. Może to być migrena. Okazuje się, że może ją powodować nieodpowiednia dieta bogata w niektóre produkty spożywcze.
Niektóre produkty żywieniowe, nawet te uważane za bardzo zdrowe, mogą powodować migrenę.
Czerwone wino korzystnie wpływa na układ krwionośny. Jednak, jak każdy alkohol, w nadmiarze może prowadzić do bólów głowy, lecz po spożyciu właśnie tego trunku migrena może się szczególnie nasilić. Wszystko za sprawą tyraminy, która w większych ilościach może podnosić ciśnienie krwi. Znaleźć ją można też w niektórych piwach. Alkohol prowadzi również do odwodnienia, które może skutkować silnym bólem głowy.
Inną substancją powodującą migrenę jest aspartam, czyli substancja słodząca i częsty zamiennik cukru. Występuje w napojach dietetycznych i deserach niskokalorycznych. Uważać na nią powinni szczególnie cukrzycy.
Okazuje się, że nawet tak zdrowe owoce jak cytrusy mogą wpływać na bóle głowy. Powodem jest tyrozyna, która reguluje ciśnienie krwi, ale w nadmiernych ilościach może również szkodzić. Dlatego w jedzeniu pomarańczy, mandarynek czy cytryny należy zachować umiar.
Chyba nikogo nie zaskoczy też fakt, że sól może powodować silne bóle głowy. Przyprawa ta podnosi ciśnienie tętnicze, a to może prowadzić do uporczywych migren. Zmniejszenie spożywania soli polepszy samopoczucie i zmniejszy ryzyko wystąpienia bólu.
Orzechy, mimo że są bardzo zdrowe i poprawiają pamięć, zawierają dużą ilość tyraminy. Najlepiej ograniczyć spożywanie orzechów arachidowych i produktów z ich zawartością, takich jak masło orzechowe, batoniki, chrupki czy ciasta z kremem. Dodatkowo takie jedzenie może wywoływać silne reakcje alergiczne.
Nie mamy też dobrej wiadomości dla miłośników czekolady. Jest to kolejny produkt z wysoką zawartością tyraminy. Szkodliwa jest szczególnie ciemna czekolada, która może wywoływać najsilniejsze bóle głowy. Choć słodycz ten może poprawiać humor, osoby cierpiące na powracającą migrenę powinny jej unikać. Natomiast bez obaw można zajadać się białą czekoladą.
Glutaminian sodu, siarczyny i azotany dodawane są do jedzenia, aby przedłużyć jego termin spożycia. Wszystkie te szkodliwe substancje obecne są w fast foodach, przyprawach, kostkach rosołowych i zupkach błyskawicznych. Mogą one powodować migrenę, a glutaminian sodu dodatkowo utrudnia odchudzanie, bo powoduje, że ciągle czujemy się głodni.
Innymi produktami, które wpływają na silne bóle głowy są m.in. sery żółte i pleśniowe, śledzie, czerwone mięso, mocna kawa, czarna herbata czy sos sojowy. Odpowiedzialna za to jest, znana już nam, tyramina. Dlatego jako ich zamienniki jedzmy sery białe, ciasta bez czekolady, łososia, mięso drobiowe, białe wino czy sosy na bazie oliwy z oliwek.
mos
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez