Drogi Czytelniku,

Cieszymy się, że odwiedzasz nasze serwisy internetowe. Nasz zespół redakcyjny cały czas pracuje nad tym, żeby móc dostarczać Ci jeszcze lepsze materiały dziennikarskie i oferować jeszcze lepsze usługi. Abyśmy mogli nadal to robić, potrzebujemy Twojej zgody. Dzięki niej będziemy mogli dostosowywać nasze strony pod Twoje preferencje i potrzeby oraz emitować Ci reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań i zachowań w Internecie. Twoja prywatność i bezpieczeństwo Twoich danych są dla nas niezwykle istotne – nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Pamiętaj, że Twoje dane są u nas bezpieczne, a udzieloną zgodę możesz wycofać w każdej chwili zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

W JAKIM CELU PRZETWARZAMY TWOJE DANE?

Twoje dane (w tym pliki cookies) wykorzystujemy w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych, w tym do badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www.

KTO JEST ADMINISTRATOREM DANYCH?

Administratorem danych osobowych jest Grupa WM Sp. z o.o.

JAKIE MASZ PRAWA?

Możesz w każdej chwili:

Więcej informacji nt. Twoich danych i naszej troski o nie znajdziesz w Polityce Bezpieczeństwa.

Nie pokazuj więcej tej informacji

Dieta dla mózgu na pamięć i koncentrację

2016-08-25 09:30:00 (ost. akt: 2016-08-24 15:06:18)
Dieta dla mózgu na pamięć i koncentrację

Zdjęcie jest tylko ilustrajcą do tekstu

Autor zdjęcia: pixabay.com

Ciężki dzień w pracy i codzienne obowiązki mogą być męczące. Jednak aby zwiększyć koncentrację nie sięgajmy po kawę, ale po... szklankę wody i garść orzechów. Produkty te nie tylko pobudzają nasz mózg, ale również go odżywiają.

Brak koncentracji i spadek energii to mogą być oznaki przemęczenia, ale mogą też świadczyć o nieodpowiedniej diecie. Tylko odpowiednio zbilansowane posiłki zapewnią prawidłową pracę mózgu. Narząd ten potrzebuje przede wszystkim mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, cynku, witamin z grupy B i dobrego białka. Za "paliwo" w tym wypadku robią węglowodany złożone oraz woda.

Dlatego podstawą naszego żywienia powinny być ryby, takie jak łosoś, tuńczyk czy sardynki. Niezbędne są również źródła białka, czyli np. białe chude mięso oraz źródła roślinne, do których należą tofu i nasiona roślin strączkowych. Do diety warto także dodać takie produkty jak jaja, awokado, szpinak, owoce jagodowe, brązowy ryż, komosę ryżową, kaszę gryczaną, płatki owsiane, orzechy oraz nasiona.

Na mózg pozytywnie również wpływają zioła i suplementy. Dla przykładu miłorząb japoński poprawia krążenie mózgowe i pamięć, a cholina usprawnia funkcjonowanie tego organu, bystrość umysłu i stan układu nerwowego. Źródłami tej ostatniej substancji są soja, orzechy, ryby, zwłaszcza sardynki. Ważnym elementem jest również lecytyna, z której w 20 proc. składa się mózg. Znajdziemy je w jajach, nasionach, pełnym ziarnie, soi i innych nasionach roślin strączkowych oraz w orzechach.

Jednak jeśli chcemy cieszyć się bystrością umysłu, powinniśmy wyeliminować z diety niektóre produkty. Na liście znalazło się jedzenie i picie, które zazwyczaj uważamy za pobudzające. Należy do nich kofeina, cukier, czekolada, tłuszcze trans i alkohol.

Źródło: rynekseniora.pl

oprac. mos

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB