Patisony należą do rodziny dyniowatych. Pochodzą z Ameryki Północnej. Te warzywa o oryginalnym kształcie nie są popularne w Polsce, a mają wiele właściwości odżywczych. Dobrze smakują smażone, duszone, gotowane, a nawet surowe. Właśnie trwa sezon na nie.
Patison ze względu na kształt przypominający gwiazdę początkowo był traktowany jako roślina ozdobna. Warzywo to posiada delikatny aromat przypominający inne rośliny z tej rodziny, takie jak cukinia, dynia czy kabaczek. Przy uprawie należy roślinie zapewnić odpowiednie nasłonecznienie i nawodnienie. Dzięki temu warzywa będą soczyste. Owoce rosną szybko, dlatego należy zbierać je regularnie.
W zależności od gatunku wartości odżywcze patisonów mogą się różnić. Warzywo jest przede wszystkim niskokaloryczne, bo 100 g zawiera tylko 20 kcal. Jest też odpowiednie dla cukrzyków, bo posiada niewielką zawartość węglowodanów, na 100 g przypada ich zaledwie 2 g. Patison jest również odpowiedni w różnego rodzaju dietach redukcyjnych, ponieważ praktycznie nie posiada tłuszczu.
Warzywo pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, reguluje jego pracę i przemianę materii. Dodatkowo jest źródłem witaminy C i soli mineralnych, takich jak potas, wapń i magnez. W mniejszych ilościach posiadają witaminę B1 i B2. Patisony mogą być spożywane nawet przez dzieci i osoby starsze, bo są lekkostrawne.
Najlepsze warzywa to te najmłodsze, kilkudniowe. Wtedy właśnie są najbardziej soczyste i delikatne w smaku. Takich patisonów nie trzeba obierać ze skórki. Młode owoce idealnie nadają się do sałatek lub jako komponent kiszonek. Ze starszych warzyw można przygotować potrawy duszone lub smażone. Jednak pamiętajmy, aby najpierw usunąć z nich skórkę, która zrobi się twarda. Można nimi nawet zastąpić ziemniaki, zrobić na zimę sałatki lub wykorzystać jako marynatę.
Rozróżnia się patisony deserowe i sałatkowe. Te pierwsze są mniejsze, ich waga wynosi około 20 g. Natomiast sałatkowe są dużo większe, mogą ważyć nawet 200 g. Ich delikatny smak można wykorzystać w wielu daniach i łączyć niemal z każdym warzywem.
mos
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez