Idealna kompozycja. Poznaj moc przypraw i ziół

2016-09-10 09:00:00 (ost. akt: 2016-09-08 11:47:57)
Idealna kompozycja. Poznaj moc przypraw i ziół

Zdjęcie jest tylko ilustrajcą do tekstu

Autor zdjęcia: pixabay.com

Do stworzenia idealnego dania niezbędne są: umiejętności, sprawdzone składniki oraz umiejętny sposób ich łączenia. Do wydobycia pełni smaku coraz częściej sięgamy po rozmaite zioła i przyprawy. Jakie są najlepsze sposoby ich łączenia?


Najpopularniejszymi przyprawami używanymi na co dzień w kuchni jest sól i pieprz. Od dawna wiemy, że potrawy z ich dodatkiem nabierają charakteru i znacznie lepiej smakują. Coraz częściej jednak sięgamy po inne dodatki, które wspaniale wydobywają i podkreślają smak potraw i, co ważne, służą naszemu zdrowiu.

Bazylia, liście laurowe czy cynamon znane są już każdej gospodyni. Nie wszystkie jednak zioła i przyprawy możemy łączyć i dodawać do każdej z potraw (nie powinno się na przykład używać w jednym daniu majeranku i oregano, ponieważ potrawa nabierze wówczas gorzkiego smaku).

Dania, w których główną rolę odgrywają pomidory (sałatki, zapiekanki, zupy) warto wzbogacić bazylią, najlepiej świeżą. Suszona bazylia doskonale z kolei sprawdzi się jako dodatek do jagnięciny i wieprzowiny, a także ryb i sosów.

Dania z roślin strączkowych, takich jak fasola, bób i groch wspaniale uzupełni cząber, zwany też fasolowym zielem, a grillowane mięsa najlepiej będą się komponować z majerankiem i czosnkiem. Coraz bardziej popularnego w naszej kuchni kurczaka idealnie wzbogaci mieszanka zawierająca majeranek, tymianek, szałwię, zioła prowansalskie lub rozmaryn. Przyprawiając drób musimy pamiętać o tym, że to delikatne mięso nie lubi zbyt dużej ilości dodatków — oprawiajmy je więc ostrożnie i z umiarem.

Odpowiednich przypraw i ziół możemy używać nie tylko do zup i dań głównych — wiele z nich świetnie sprawdzi się również w deserach. Idealnym przykładem jest odświeżająca mięta dodawana do owocowych sałatek czy lodów, a także aromatyczny i korzenny cynamon, bez którego nie może obejść się szarlotka, kompot czy prawdziwy grzaniec.

Tajemnicę dobrej przyprawy odkryli też producenci żywności. Sery, suszone owoce, warzywa możemy kupić sote albo właśnie przyprawione — papryką, cynamonem, cebulką, bazylią, oregano, kminkiem. Dodatek odpowiednio skomponowanych mieszanek przypraw i ziół nie tylko bowiem wzbogaca ich smak, ale też wspomaga procesy trawienne w naszym organizmie i dostarcza odpowiednich składników odżywczych.

kr

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB