Dieta antyrakowa, czyli produkty zmniejszające ryzyko nowotworu

2016-09-22 13:00:00 (ost. akt: 2016-09-22 12:18:31)
Dieta antyrakowa, czyli produkty zmniejszające ryzyko nowotworu

Zdjęcie jest tylko ilustrajcą do tekstu

Autor zdjęcia: pixabay.com

Dieta w dużym stopniu wpływa na ryzyko zachorowania na nowotwory. Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jednak produktów, które zapobiegają rozwojowi raka jest więcej. Warto wprowadzić je do swojego menu!

Dieta antyrakowa bogata jest w produkty pochodzenia roślinnego. Zaleca się ją szczególnie osobom zagrożonym zachorowaniem na nowotwór oraz tym, którzy terapię mają już za sobą.

Fot. pixabay.com

Do diety antyrakowej warto włączyć pełne ziarna zbóż. Takie produkty jak brązowy i dziki ryż, płatki owsiane, kasza jaglana i gryczana czy ciemne pieczywo zawierają błonnik pokarmowy. Wspiera on rozwój flory bakteryjnej i zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Dzięki temu można zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i piersi.

Fot. pixabay.com

W profilaktyce nowotworów bardzo ważny jest barwnik - likopen. Występuje on głównie w pomidorach. Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois dowiedli, że kobiety z wysokim poziomem likopenu we krwi mają 5-krotnie mniejsze ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy. Dodatkowo codzienne spożywanie 30 mg likopenu może zredukować ryzyko wystąpienia raka jelita grubego lub odbytnicy nawet o 60 proc. Zakłóca on również działanie androgenów, czyli hormonów biorących udział w przeroście tkanki gruczołu prostaty.

Fot. pixabay.com

Brokuły, kapusta, brukselka i kalafior to źródła sulforafanu, który nie dopuszcza do transformacji związków rakotwórczych, a także blokuje bezpośrednio ich miejsca wiązania z cząsteczkami DNA. W ten sposób uniemożliwia powstawanie mutacji. Jednak to nie koniec jego pozytywnego działania. Gdy komórki nowotworowe już się pojawią w organizmie, sulforafan zapobiega rozprzestrzenianiu się ich w organizmie.

Fot. pixabay.com

Warto zamienić też czarną herbatę na zieloną. Działanie antyrakowe mają zawarte w niej polifenole. Szczególnie ważny jest EGCG, czyli 3-galusan epikatechiny, który hamuje powstawanie nowotworu jelita grubego. Ekstrakt z zielonej herbaty przydatny jest także w walce z czerniakiem.

Fot. pixabay.com

Swoją codzienną dietę zaopatrzmy też w grzyby. Chodzi tu nie tylko o te zbierane w lesie, ale również o pieczarki. Są one bogate są w witaminy z grupy B i witaminę D, które posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Częste spożywanie pieczarek zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, w tym raka prostaty.

Fot. pixabay.com

W diecie antyrakowej ważną rolę grają również orzechy, szczególnie brazylijskie. Mimo że są kaloryczne, to zawierają najwięcej selenu. Wchodzi on w skład wielu enzymów antyoksydacyjnych, które mają działanie przeciwzapalne, wzmacniają układ odpornościowy i regulują gospodarkę cholesterolową organizmu. Orzechy brazylijskie sprawdzają się głównie w profilaktyce nowotworu sutka, płuc i raka prostaty.

Fot. pixabay.com

To, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem, każdy wie. Okazuje się, że zawarte w nim organiczne związki siarki są skuteczne w leczeniu niebezpiecznego nowotworu mózgu, czyli glejaka. Czosnek posiada hydroksylowe jony sulfonofenyli, które są w stanie przeniknąć przez barierę krew-mózg. Aby wspomniane enzymy powstały, należy obrany czosnek pozostawić na 15 minut, a następnie go zjeść.

Fot. pixabay.com

Oliwa z oliwek posiada oleocanthal, czyli silny antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym. Najlepsza jest oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia, wyciskana na zimno. Naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa udowodnili, że oleocanthal zwalcza komórki nowotworowe, a zdrowe pozostawia nienaruszone.

Fot. pixabay.com

Czerwone wino pite w rozsądnych ilościach również ma działanie antyrakowe. Polifenole takie jak flawonidy, flawiny, antocyjany, stilbeny i resweratrol oddziałują na wszystkie etapy transformacji komórki prawidłowej w nowotworową. Resweratrol działa również hamująco i blokująco na proces tworzenia komórek rakowych, a nawet uczestniczy w apoptozie, czyli samobójstwie uszkodzonych komórek. Zwiększa też sprawność naprawy uszkodzonych genów, powstałych na skutek toksyn chemicznych czy promieniowania. Wino służy kobietom. Działa na ich gospodarkę hormonalną i reguluje wydzielanie estrogenów, których nadmiar wpływa na rozwój zmian nowotworowych. Czerwone wino można zastąpić winogronami.

mos

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Misia #2071954 | 5.172.*.* 23 wrz 2016 15:56

    Dosyć ciekawy arytykuł o zaletach picia alkoholu znajduje się tutaj http://fit60dni.blogspot.com/2015/11/die ta-5-powodow-ze-mozesz-pic-alkohol.html

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Tadek #2841312 | 85.222.*.* 30 gru 2019 12:47

    Generalnie ludzie mają zachwianą równowagę kwasowo-zasadową, bo jedzą za dużo mięsa, za dużo jedzą i w stresie. Byłem ospały bez energii. W końcu wziąłem się za siebie i przeszedłem na dietę opartą na sokach. Kupiłem dobrą wyciskarkę : terapiasokami.pl/rak-leczenie i zacząłem pić soki głównie z warzyw (burak, marchew, seler itp.). Już po ok. 2 tygodniach zauważyłem znaczną poprawę zdrowia. Przede wszystkim mam więcej energii, poprawił mi się wzrok (marchewka), skóra, paznokcie. Nie mam takiego łaknienia na jedzenie jak wcześniej. Jednym słowem soki działają. Nie dziwię się, że Gerson leczył ludzi nawet z raka. Bomba witamin i enzymów robi swoje. Polecam picie soków do naszej codziennej diety.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz