Jarzębina nie tylko upiększa jesienny krajobraz, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Można ją stosować przy problemach z nerkami czy wątrobą. Pomoże również przy wzdęciach i zaparciach. Sezon na tę roślinę trwa do końca października.
Jarzębina jest źródłem witaminy C, beta-karotenu, kwasów organicznych, antocyjanów, flawonoidów, garbników, pektyn i cukrów. Zawiera witaminy z grupy B, PP i K, a także potas, sód, magnez i miedź. Nalewki, napary czy suszone lub sproszkowane owoce jarzębiny wykorzystuje się przy bólach nerek i wątroby oraz aby wzmocnić serce.
Roślina ta ma właściwości moczopędne i rozwalniające, ale działa łagodnie, dlatego zazwyczaj stosuje się ją u dzieci. Te czerwone owoce stymulują również pracę jelit, regulują przemianę materii, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby, pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych.
Owoce jarzębiny wchodzą w skład preparatów wzmacniających i witaminowych, stosowanych przy zakażeniach bakteryjnych oraz zapobiegawczo przeciw grypie i przeziębieniu. Zaleca się ją również rekonwalescentom.
Przy problemach z pęcherzem pomoże napar jarzębinowy. Aby go przygotować wystarczy rozdrobnić owoce, zalać je letnią wodą i doprowadzić do wrzenia, podgrzewając przez 5 minut pod przykryciem. Następnie napar należy odstawić na 15 minut i przecedzić. Przy problemach z pęcherzem trzeba pić go 2-3 razy dziennie.
Jarzębina pomoże również przy trudnościach z wypróżnianiem. W tym celu rozdrobnione owoce zalej zimną wodą i odstaw na noc. Rano przecedź. Napar popijaj kilka razy w ciągu dnia.
Z jarzębiny można także przygotować nalewki, likiery, dżemy i galaretki. W tym celu świeże owoce należy przetrzymywać 1-2 dni w zamrażalniku lub zbierać je dopiero po przymrozkach. Wówczas będą miały łagodniejszy smak i będą mniej gorzkie.
Pamiętajmy jednak, że jarzębiny nie należy jeść na surowo. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości kwasu parasorbinowego, który jest trujący. Może on wywołać zatrucie pokarmowe objawiające się wymiotami i biegunką. Owoce nadają się do spożycia dopiero po obróbce, np. po suszeniu. W ten sposób rozkłada się kwas parasorbinowy.
mos
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez