5 przepisów na zdrowe menu w Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

2016-11-08 07:00:00 (ost. akt: 2016-11-08 09:19:13)
5 przepisów na zdrowe menu w Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Autor zdjęcia: pixabay.com

Co macie w planach na dzisiejszy obiad? A może jeszcze nic? Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to świetna okazja, żeby zaprezentować kilka przepisów na smaczne i zdrowe dania na różne pory dnia, które możecie śmiało włączyć do codziennego menu.

Oto całodzienny zestaw potraw, które są zarówno smaczne, jak i zdrowe.

1. Śniadanie: kolorowa fritatta – doda ci sił potrzebnych na cały dzień.

Fot. pixabay.com

Potrzebujesz:
2 jaj
Połowy papryki
Dwóch garści świeżego szpinaku
Cebuli
2 łyżki startego parmezanu
Masła klarowanego
Przypraw do smaku

Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła, wrzuć pokrojoną w dość grubą kostkę paprykę, posiekaną drobno cebulę oraz szpinak, podsmaż. W miseczce wymieszaj jaja z przyprawami (np. sól, pieprz, chili) i 1 łyżką parmezanu i wlej je na patelnię. Smaż całość do ścięcia się jajek, posyp po wierzchu pozostałym parmezanem.

2. Drugie śniadanie/przekąska: łososiowe roladki – poręczne, nieduże, w sam raz, żeby wziąć je do pracy.

Fot. pixabay.com

Potrzebujesz:
Kilka plastrów wędzonego łososia
Razowych tortilli
Serka śmietankowego
Świeżej rukoli
Soku z cytryny
Soli i pieprzu do smaku

Tortille posmaruj z jednej strony serkiem (na całej powierzchni). Na tym ułóż w miarę równomiernie plasterki łososia, skrop go sokiem z cytryny, dopraw delikatnie solą i pieprzem. Na to połóż rukolę (ale nie za grubą warstwę). Tak przygotowane tortille zwiń w ruloniki i odstaw na trochę do lodówki, następnie pokrój je w poprzek na kawałki o 1,5-2 cm szerokości. Tak przygotowaną przekąskę możesz wziąć do pracy lub podać na przyjęciu znajomym.

3. Obiad: kaszotto z kurczakiem i warzywami – sycące, pełne witamin i błonnika.

Fot. pixabay.com

Potrzebujesz:
200 g kaszy gryczanej
Filet z piersi kurczaka
Papryka czerwona
Papryka żółta
Cebula
Nać pietruszki
Pół szklanki bulionu

Kurczaka pokrój na kawałeczki i przypraw tak, jak lubisz (np. solą, pieprzem i curry). Podsmaż krótko na patelni, potem dodaj pokrojoną drobno cebulę i papryki pokrojone w kawałki. Duś pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną. Kaszę ugotuj osobno i dorzuć na patelnię. Wlej bulion i duś przez ok. 10-15 minut. Na koniec dodaj posiekaną nać pietruszki.

4. Deser: budyń czekoladowy z awokado – słodki, a jednak zdrowy.

Fot. pixabay.com

Potrzebujesz:
2 dojrzałe awokado
Kakao
Miód

Obierz awokado, miąższ możesz pokroić na kawałki, dosyp łyżeczkę kakao i dodaj łyżkę miodu. Miksuj do uzyskania konsystencji gęstego, budyniowego kremu. W razie potrzeby dodaj więcej kakao i więcej miodu, w zależności od twoich preferencji smakowych.

5. Kolacja: zupa krem z dyni – lekka, ale rozgrzewająca kolacja idealna na jesienny wieczór.

Fot. pixabay.com

Potrzebujesz:
1 kg dyni
1 litr bulionu
Pietruszkę (korzeń)
2 marchewki
Cebulę
Czosnek
Śmietanę 18%
Pestki dyni (do dekoracji)

Dynię obierz ze skórki, wytnij włókna ze środka i oddziel pestki. Pokój miąższ dyni na kawałki w miarę równej wielkości. Pietruszkę, marchewki i cebulę także obierz i pokrój na grube krążki. Czosnek posiekaj. Wszystkie warzywa wrzuć do dużego garnka i chwilę podsmaż na oliwie. Następnie zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksuj całość blenderem, dodając 3-4 łyżki śmietany. Dopraw do smaku. Podawaj z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Taką zupę możesz przygotować wcześniej, a potem odgrzać na kolację lub obiad.

jm

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Mima #2108696 | 89.171.*.* 8 lis 2016 16:48

    Ta propozycja skierowana jest chyba dla ludzi siedzących cały dzień w domu...

    ! - + odpowiedz na ten komentarz