Roszponka - mała sałata, wiele właściwości odżywczych

2016-11-15 08:50:00 (ost. akt: 2016-11-15 08:54:36)
Roszponka - mała sałata, wiele właściwości odżywczych

Zdjęcie jest tylko ilustrajcą do tekstu

Autor zdjęcia: pixabay.com

Roszponka to sałata o małych liściach. Wyróżnia się jednak na tle innych sałat, bo zawiera wiele witamin, a beta-karotenu ma do czerech razy więcej niż sałata siewna. Warto włączyć ją do swojego menu, szczególnie, że w listopadzie i grudniu trwa sezon na to warzywo.

Roszponka ma wiele nazw. Mówi się na nią kozłek sałatka, rapotynka, rapunkuł, raszpanka lub roszpunka. Choć ma niewielkie ciemnozielone liście, to posiada wiele witamin. W Polsce była niedoceniana przez długi czas, dopiero na początku XX w. zaczęto ją uprawiać na szeroką skalę. Powszechnie uważa się ją za sałatę, mimo że należy do rodziny kozłkowatych.

Warzywo to jest bogate w beta-karoten, czyli prowitaminę A. Wspomaga on wzrok, zapobiega powstawaniu nowotworów i chorób serca oraz przyspiesza opalanie. Witamina A spowalnia starzenie i ma właściwości odmładzające. Dodatkowo roszponka ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją jeść cukrzycy.

Roszponkę warto także włączyć do diety odchudzającej. Sałata ta odkwasza organizm oraz oczyszcza krew z toksyn i innych zbędnych substancji. Można również przyrządzić z niej napar. Wystarczy przygotować szklankę roszponki, jarmużu, szpinaku, rukoli, liści buraka, rukoli, natki pietruszki i pokrzywy. Całość trzeba zalać gorącą wodą i odstawić pod przykryciem do wystygnięcia.

Warto roszponkę również zażywać przy problemach żołądkowych. Warzywo to poprawia trawienie i wspiera pracę układu pokarmowego. Z kolei sok z roszponki pije się przy zaparciach, nieżytach i wrzodach żołądka oraz dwunastnicy. Dodatkowo sałata ta, podobnie jak bakłażan, papryka, marchew, kapusta czy ogórki, należy do warzyw, z których powstają małe ilości kwasu moczowego. Dlatego sięgać po nią powinni chorzy na dnę moczanową.

Roszponka należy do rodziny kozłkowatych i podobnie jak kozłek lekarski ma działanie uspokajające. Roszponkę warto jeść w stanach napięcia i uczucia niepokoju czy problemach ze snem. Zazwyczaj wywołuje stan odprężenia psychicznego. Poza tym warzywo to pomoże przy takich objawach jak senność, osłabienie, bóle głowy i mięśni, zmniejszona odporność na stres czy rozdrażnienie. Zalecana jest również przy rozbiciu związanym z przesileniem wiosennym.

Sezon na roszponkę trwa od marca do kwietnia i późną jesienią. Jej liście zbiera się właśnie w listopadzie i grudniu. Warzywo to ma łagodny smak o charakterystycznym orzechowym aromacie. Warto wybierać najmniejsze liście, bo te właśnie są najbardziej aromatyczne. Jeśli chcemy cieszyć się świeżą i kruchą sałatą, trzeba ją przechowywać w lodówce w wilgotnej ściereczce.

mos

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB