Jak zdrowo smażyć? Poznaj te zasady!

2016-11-23 09:22:14 (ost. akt: 2016-11-23 09:27:08)
Jak zdrowo smażyć? Poznaj te zasady!

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Autor zdjęcia: pixabay.com

Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o tych zasadach, nie musimy wcale rezygnować z ulubionych smażonych potraw.

Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej opinii do smażenia nie nadaje się olej rzepakowy, lniany, a nawet oliwa z oliwek. Używaj zatem oleju słonecznikowego czy kokosowego. Co jeszcze warto wiedzieć zanim przystąpimy do smażenia?

Zdjęcia pochodzą z x-bank gallery.


Źródło: Agencja TVN/x-news.pl

Komentarze (26) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Maya #2653432 | 79.184.*.* 2 sty 2019 08:50

    Słyszałam o patelni z dnem groszkowym. Muszę rozejrzeć się za taką patelnią.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Marcelina #2595691 | 81.219.*.* 6 paź 2018 11:21

    Ciężko ograniczać smażenie zwłaszcza że tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku. Ja stosuję go jednak umiarkowanie bo mając patelnię Philipiaka z dnem groszkowym dzięki tej technologii mogę go dolewać w minimalnych ilościach dla podkreślenia smaku smażonej potrawy.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. Sabina #2581279 | 79.188.*.* 16 wrz 2018 07:16

    Trochę to trwało ale nie żałuje gdy odeszłam od jedzenia smażonego na rzecz gotowanego na parze. W tym celu zaopatrzyłam się w naczynie Milano Classic i pomijając fakt że nieco schudłam to przede wszystkim przestały mi dokuczać dolegliwości żołądkowe.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. Marya #2537222 | 79.184.*.* 16 lip 2018 10:34

    Na dobrej beztłuszczowej patelni . Warto więcej zapłacić i kupić dobrą trwałą patelnie. Tosamo zdrowie.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  5. Misza #2528129 | 213.76.*.* 29 cze 2018 18:07

    Byłam widziałam i postanowiłam kupić. Muszę tylko trochę grosza odłożyć , jakieś dwa trzy miesiące odczekam i kupię tą patelnie.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  6. Stefania #2522760 | 83.31.*.* 20 cze 2018 23:45

    Z chęcią wybiorę się na pokaz philipiaka, byłam kiedyś, sto lat temu. Teraz to pewnie są i inne produkty.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  7. Kasia #2511028 | 79.184.*.* 31 maj 2018 17:14

    Moja patelnia z groszkowym dnem jest idealna. Zero przypaleń. Warto było zainwestować więcej grosza.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  8. Kasia #2497121 | 79.184.*.* 7 maj 2018 08:30

    Prawda , dobra patelnia to podstawowy garnek w kuchni. Inwestycja w dobrą patelnie to inwestycja w zdrowie.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  9. Misza #2485200 | 79.184.*.* 16 kwi 2018 09:13

    Dobra patelnia to skarb w kuchni. Nie przypalająca - to marzenie .

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  10. aza #2483937 | 83.31.*.* 13 kwi 2018 18:46

    Jak duża jest ich patelnia?

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

    1. Zofia #2472232 | 79.184.*.* 27 mar 2018 20:09

      Ostatnio widziałam pokaz philipiaka . Pokazywali tam patelnię , którą druciakiem można szorować. Powiem że byłam mocno zaskoczona.

      ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

      1. rita #2450783 | 159.205.*.* 28 lut 2018 23:54

        Oj mi by sie przydała porządna patelnia, tylko gdzie taką kupić? Wszystkie niby dobre, na reklamach jak marzenie.

        ! - + odpowiedz na ten komentarz

      2. Janka #2447558 | 31.0.*.* 24 lut 2018 16:27

        Na szczęście nie lubie zbytnio smażonego jakoś ostatnio posmakowało mi gotowanie na parze, samo zdrowie.

        ! - + odpowiedz na ten komentarz

      3. Mari #2444738 | 79.184.*.* 20 lut 2018 16:50

        Dobra patelnia z dnem groszkowym u mnie załatwia sprawę. Warto było zainwestować trochę więcej grosza.

        ! - + odpowiedz na ten komentarz

      4. Aldona #2444582 | 193.59.*.* 20 lut 2018 11:45

        Ja używam po prostu dobrej patelni Philpiaka, która nie wymaga stosowania tłuszczu. Jeśli jednak zachodzi potrzeba by usmażyć coś tradycyjnie to dodaję tylko odrobinę oleju jako nośnika smaku.

        ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (5)

        1. Emi #2118706 | 37.7.*.* 23 lis 2016 09:52

          Tylko i wyłącznie olej kokosowy!

          ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)