Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o tych zasadach, nie musimy wcale rezygnować z ulubionych smażonych potraw.
Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej opinii do smażenia nie nadaje się olej rzepakowy, lniany, a nawet oliwa z oliwek. Używaj zatem oleju słonecznikowego czy kokosowego. Co jeszcze warto wiedzieć zanim przystąpimy do smażenia?
Zdjęcia pochodzą z x-bank gallery.
Źródło: Agencja TVN/x-news.pl
Komentarze (26) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Maya #2653432 | 79.184.*.* 2 sty 2019 08:50
Słyszałam o patelni z dnem groszkowym. Muszę rozejrzeć się za taką patelnią.
! odpowiedz na ten komentarz
Marcelina #2595691 | 81.219.*.* 6 paź 2018 11:21
Ciężko ograniczać smażenie zwłaszcza że tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku. Ja stosuję go jednak umiarkowanie bo mając patelnię Philipiaka z dnem groszkowym dzięki tej technologii mogę go dolewać w minimalnych ilościach dla podkreślenia smaku smażonej potrawy.
! odpowiedz na ten komentarz
Sabina #2581279 | 79.188.*.* 16 wrz 2018 07:16
Trochę to trwało ale nie żałuje gdy odeszłam od jedzenia smażonego na rzecz gotowanego na parze. W tym celu zaopatrzyłam się w naczynie Milano Classic i pomijając fakt że nieco schudłam to przede wszystkim przestały mi dokuczać dolegliwości żołądkowe.
! odpowiedz na ten komentarz
Marya #2537222 | 79.184.*.* 16 lip 2018 10:34
Na dobrej beztłuszczowej patelni . Warto więcej zapłacić i kupić dobrą trwałą patelnie. Tosamo zdrowie.
! odpowiedz na ten komentarz
Misza #2528129 | 213.76.*.* 29 cze 2018 18:07
Byłam widziałam i postanowiłam kupić. Muszę tylko trochę grosza odłożyć , jakieś dwa trzy miesiące odczekam i kupię tą patelnie.
! odpowiedz na ten komentarz
Stefania #2522760 | 83.31.*.* 20 cze 2018 23:45
Z chęcią wybiorę się na pokaz philipiaka, byłam kiedyś, sto lat temu. Teraz to pewnie są i inne produkty.
! odpowiedz na ten komentarz
Kasia #2511028 | 79.184.*.* 31 maj 2018 17:14
Moja patelnia z groszkowym dnem jest idealna. Zero przypaleń. Warto było zainwestować więcej grosza.
! odpowiedz na ten komentarz
Kasia #2497121 | 79.184.*.* 7 maj 2018 08:30
Prawda , dobra patelnia to podstawowy garnek w kuchni. Inwestycja w dobrą patelnie to inwestycja w zdrowie.
! odpowiedz na ten komentarz
Misza #2485200 | 79.184.*.* 16 kwi 2018 09:13
Dobra patelnia to skarb w kuchni. Nie przypalająca - to marzenie .
! odpowiedz na ten komentarz
aza #2483937 | 83.31.*.* 13 kwi 2018 18:46
Jak duża jest ich patelnia?
! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)
Zofia #2472232 | 79.184.*.* 27 mar 2018 20:09
Ostatnio widziałam pokaz philipiaka . Pokazywali tam patelnię , którą druciakiem można szorować. Powiem że byłam mocno zaskoczona.
! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)
rita #2450783 | 159.205.*.* 28 lut 2018 23:54
Oj mi by sie przydała porządna patelnia, tylko gdzie taką kupić? Wszystkie niby dobre, na reklamach jak marzenie.
! odpowiedz na ten komentarz
Janka #2447558 | 31.0.*.* 24 lut 2018 16:27
Na szczęście nie lubie zbytnio smażonego jakoś ostatnio posmakowało mi gotowanie na parze, samo zdrowie.
! odpowiedz na ten komentarz
Mari #2444738 | 79.184.*.* 20 lut 2018 16:50
Dobra patelnia z dnem groszkowym u mnie załatwia sprawę. Warto było zainwestować trochę więcej grosza.
! odpowiedz na ten komentarz
Aldona #2444582 | 193.59.*.* 20 lut 2018 11:45
Ja używam po prostu dobrej patelni Philpiaka, która nie wymaga stosowania tłuszczu. Jeśli jednak zachodzi potrzeba by usmażyć coś tradycyjnie to dodaję tylko odrobinę oleju jako nośnika smaku.
! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (5)
Emi #2118706 | 37.7.*.* 23 lis 2016 09:52
Tylko i wyłącznie olej kokosowy!
! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)