Niebieska herbata dla zdrowia i urody

2016-11-27 17:00:00 (ost. akt: 2016-11-25 15:32:49)
Niebieska herbata dla zdrowia i urody

Zdjęcie jest tylko ilustrajcą do tekstu

Autor zdjęcia: pixabay.com

Herbata niebieska, czyli oolong czy ulung jest herbatą częściowo utlenioną. Łączy w sobie działanie zarówno herbaty zielonej, jak i czerwonej. Napój ten pozytywnie wpływa na organizm. Sprzyja odchudzaniu i oczyszcza, ale to nie koniec jej dobroczynnych właściwości.

Herbata niebieska powstaje z połączenia herbat czerwonej i zielonej. Uprawia się ją na Tajwanie i w Chinach, w prowincji Fujian, Anxi i Guang Dong. Zalecana jest osobom przewlekle chorym. Napój pomoże obniżyć ciśnienie krwi oraz pozom cholesterolu. Dodatkowo zmniejszy ryzyko zachorowania na choroby serca i kości. Stymuluje również pracę wątroby.

Niebieskie liście posiadają antyoksydanty, które hamują namnażanie się wolnych rodników, co z kolei chroni przed rakiem, zwłaszcza żołądka, chroni przed udarem mózgu, miażdżycą tętnic i opóźnia procesy starzenia się skóry. Trzy filiżanki naparu wypijane dziennie poprawiają wygląd skóry, niwelują wypryski, a nawet pomagają zwalczać atopowe zapalenie skóry i zmiany skórne związane z alergiami.

Oolong jest też źródłem polifenoli, które przyspieszają metabolizm i sprzyjają odchudzaniu. Dodatkowo wzmacniają odporność organizmu, a obecność teofiliny i kofeiny pobudza i pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. Jednak nie powoduje to problemów ze snem, dlatego herbatę można pić wieczorem. Natomiast świeży napar reguluje florę bakteryjną jelita grubego i poprawia prace układu pokarmowego.

Ten rodzaj herbaty posiada duże ilości tanin, czyli substancji, które hamują przyswajanie żelaza. Dlatego napoju nie należy pić w trakcie jedzenia. Najlepiej sięgać po niego codziennie, godzinę przed lub po posiłku.

Przy parzeniu herbaty należy pamiętać, aby nie używać metalowych łyżeczek. Wpłynie to negatywnie na właściwości odżywcze napoju. Łyżkę liści należy zalać wodą mineralną o temperaturze 90-100 stopni Celsjusza. Trzeba je zaparzać przez około 3 minuty. Po tym czasie liście wyjmijmy z naparu, inaczej herbata będzie za mocna.

mos

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB