Tych bakterii nie trzeba unikać! Są alternatywą dla konserwantów

2017-01-25 18:00:00 (ost. akt: 2017-01-24 13:41:38)
Tych bakterii nie trzeba unikać! Są alternatywą dla konserwantów

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Autor zdjęcia: pixabay.com

Bakterii najczęściej staramy się unikać. Zapominamy, że one też są nam potrzebne. Odpowiednie bakterie dodane do żywności są alternatywą dla konserwantów.

- Mamy dobre i złe bakterie. Jeszcze przed laty pokutowało takie twierdzenie, że dobre bakterie to martwe bakterie. To nieprawda – mówi Monika Milej, Marketing Manager CEE, Chr. Hansen. – Bakterie oczywiście mogą być stosowane dla ochrony zdrowia ludzi, roślin i zwierząt. Mogą być także dodawane do żywności, przede wszystkim po to, żeby zapobiegać jej psuciu się. Jest nowy trend, który nazywamy bioprotekcją. Dodajemy bakterie wtedy, kiedy chcemy, żeby żywność była świeża i zdrowa. Jesteśmy w stanie za pomocą dodania bakterii przedłużyć świeżość produktów o kilka dni. Co ważne, to naturalny sposób zachowania ochrony żywności, więc jest to alternatywa dla konserwantów.



W bioprotekcji wykorzystuje się znaną powszechnie metodę fermentacji. Innymi słowy niektóre metabolity powstałe w procesie fermentacji wykazują właściwości hamowania niepożądanej flory bakteryjnej. Właściwie prowadzona fermentacja sprzyja rozwojowi pożądanej flory bakteryjnej, blokując jednocześnie rozwój tej niepożądanej, co w konsekwencji zapobiega psuciu się żywności. Przez tysiące lat ludzkość stosowała tę technikę do procesu przetwarzania żywności i jej konserwacji. Ta biologiczna metoda nie tylko poprawia wartości odżywcze i smakowe żywności.

- Dzisiaj stosujemy ten mechanizm w celu zwiększenia trwałości i bezpieczeństwa produktów mleczarskich, mięsnych oraz innych gotowych do spożycia produktów – mówi Małgorzata Wodecka, dyrektor Generalna CEE, Chr Hansen.

Jak informuje producent niezależnie od produktu spożywczego, w którym użyjemy bioprotekcji – zawsze podstawową zasadą jest użycie dominujących “dobrych” bakterii w celu zahamowania i kontroli niepożądanej flory bakteryjnej odpowiedzialnej za psucie się produktów.

newsrm.tv

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. mieszkaniec Olsztyna #2168000 | 188.146.*.* 25 sty 2017 19:46

    i Ja oczywiście sie pod tym podpisuję rękami i nogami...powrót do natury przez bakterie w żywności a nie w tabletkach..pozdrawiam

    ! - + odpowiedz na ten komentarz