Oczyść organizm na wiosnę! Natka pietruszki lepsza niż cytryna

2017-03-03 07:00:00 (ost. akt: 2017-03-02 15:15:44)
Oczyść organizm na wiosnę! Natka pietruszki lepsza niż cytryna

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Autor zdjęcia: pixabay.com

Może rosnąć w ogródku albo na parapecie, można też po prostu kupić ją w warzywniaku. Pasuje zarówno do zup, jak i makaronów, kanapek czy nawet owocowych koktajli, a warto dodawać ją do wszystkiego, bo doskonale oczyszcza organizm. Uniwersalna i pełna witamin – taka jest właśnie natka pietruszki.

O zdrowotnych właściwościach pietruszki wiemy już od wielu tysięcy lat. Nać jest cennym źródłem witaminy C – zawiera jej więcej nawet niż cytrusy. Zaledwie łyżeczka posiekanej natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, dlatego warto po nią sięgać zwłaszcza teraz, w czasie, kiedy jesteśmy osłabieni i bardziej narażeni na infekcje. W natce znajdziemy także beta-karoten i witaminę E, które doskonale wpływają na wzrok i cerę. To również źródło żelaza, które wzmacnia układ krwionośny i zapobiega anemii oraz kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Natka zawiera też sole mineralne, takie jak magnez, wapń, fosfor, potas, cynk, miedź i mangan.

W natce pietruszki znajdziemy także olejek eteryczny, w którego skład wchodzą apiol i mirystycyna. Substancje te mają działanie dezynfekujące i moczopędne, dlatego natka pomaga także w leczeniu kamicy pęcherza moczowego i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.

Co ciekawe, pietruszka pomaga też pozbyć się nieświeżego oddechu, np. po zjedzeniu czosnku czy paleniu papierosów. Żucie liści neutralizuje brzydki zapach.

Nać pietruszki warto jeść świeżo zerwaną i na surowo, bo wówczas zachowuje najwięcej witamin i składników odżywczych. Dlatego świetnym rozwiązaniem będzie własna uprawa tego warzywa – jeśli nie w ogródku, to na parapecie w doniczce. Natkę możemy otrzymać z nasion lub z młodych sadzonek. Dość głęboką doniczkę z nacią trzymajmy w nasłonecznionym miejscu i podlewajmy z częstotliwością odpowiednią dla stanu ziemi, czyli wówczas, kiedy będzie już sucha.

Jeśli nie zdecydujesz się na własną pietruszkową uprawę, możesz kupować porcje natki w sklepie – zwracaj jednak uwagę na to, żeby listki były świeże i jędrne. Taką natkę możesz wstawić do wody lub przechowywać w lodówce. Dobrym pomysłem jest także mrożenie posiekanej natki – najlepiej zamrozić jej trochę więcej, żeby zawsze mieć ją pod ręką.

Jak jeść pietruszkę, do czego ją dodawać? Można właściwie... do wszystkiego. Jej orzeźwiający smak i aromat podkreślą smak zarówno domowego rosołu, sałatki warzywnej, mięsa, kanapek czy spaghetti. Nać pietruszki to także świetny składnik koktajli – można np. połączyć ją z jabłkiem, sokiem z cytryny i wodą. Taka mieszanka to prawdziwa bomba witaminowa.

jm

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB