Podobno Polacy są smutni. Na wszystko narzekamy, jesteśmy wiecznie niezadowolonymi pesymistami, rzadko się uśmiechamy. Tymczasem podobno wystarczy jeść więcej warzyw i owoców, aby ten stan odwrócić. Dowodzą tego badania.
Szczęśliwy jak Polak? To możliwe. Z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że zadowolonych z życia jest aż dwie trzecie Polaków. Co ciekawe, na poziom tego zadowolenia wpływa spożywanie zdrowych produktów. Osoby sięgające po warzywa kilka razy dziennie są dwukrotnie bardziej szczęśliwe niż te, które wybierają jarzyny sporadycznie.
Wróćmy do badań - najbardziej cieszą się z życia mieszkańcy miast do 100 tys. mieszkańców, kobiety, a także osoby z wyższym wykształceniem. Odczucie szczęścia maleje wraz z wiekiem badanych. A z czego jesteśmy szczególnie zadowoleni? Powodów do radości mamy wiele, jednak dla zdecydowanej większości badanych, bo prawie dla 80 proc., najcenniejsze są relacje z przyjaciółmi i bliskimi znajomymi.
Na drugim miejscu (78 proc. wskazań) znalazła się rodzina, natomiast zadowolenie ze swojego stanu zdrowia potwierdza 68 proc. ankietowanych. Polacy są najmniej zadowoleni z pracy (60 proc.) oraz swoich dochodów (48 proc.).
Zadowolenie i satysfakcja z życia przekładają się np. dobre relacje z bliskimi, zdrowie czy siły witalne. - Oczywiście szczęście dla każdego z nas smakuje inaczej, dlatego warto poznać swoje preferencje i wypełnić życie dobrymi i radosnymi momentami, które nas wzmacniają, wzbogacają i dzięki którym czujemy się lepiej – radzi Barbara Leszczyńska, socjolog.
Jak dbamy o swoje zdrowie? 68 proc. respondentów uważa, że dba o swoje zdrowie. W analizując dane, uwidacznia się zależność, że im wyższy deklarowany poziom szczęścia, tym Polacy bardziej troszczą się o własne zdrowie.
Ciekawe jest to, że ponad połowa ankietowanych stwierdziła, że spożywanie każdego dnia warzyw i owoców wpłynęłoby na poprawę ich samopoczucia. Opinia ta jednak nie ma pokrycia w rzeczywistość, gdyż po te produkty codziennie zaledwie ok. 14 proc. osób ankietowanych.
Popracujmy więc nad tym, aby deklaracje stały się rzeczywistością.
Ciekawe jest to, że ponad połowa ankietowanych stwierdziła, że spożywanie każdego dnia warzyw i owoców wpłynęłoby na poprawę ich samopoczucia. Opinia ta jednak nie ma pokrycia w rzeczywistość, gdyż po te produkty codziennie zaledwie ok. 14 proc. osób ankietowanych.
Popracujmy więc nad tym, aby deklaracje stały się rzeczywistością.
Warzywa i owoce, będące podstawą piramidy żywienia, to najbardziej naturalne porcje zdrowia. Spożywanie tych produktów wpływa znacząco na ogólny dobrostan – otóż osoby, które jedzą warzywa kilka razy dziennie, są dwukrotnie bardziej szczęśliwe niż te, które wybierają jarzyny sporadycznie!
Warto więc podkręcić swoje odczuwanie szczęścia, choćby zjedzeniem jabłka, gdyż osobom szczęśliwym po prostu wiedzie się lepiej.
Warto więc podkręcić swoje odczuwanie szczęścia, choćby zjedzeniem jabłka, gdyż osobom szczęśliwym po prostu wiedzie się lepiej.
Kr
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez