5 sposobów na poprawę trawienia po przejedzeniu

2017-04-29 08:00:00 (ost. akt: 2017-04-28 12:06:20)
5 sposobów na poprawę trawienia po przejedzeniu

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu

Autor zdjęcia: pixabay.com

Czeka nas wielkie grillowanie. Większość z nas przygotowała już swoje grille na świętowanie na świeżym powietrzu, a uczta w miłym towarzystwie sprzyja zjadaniu większej ilości potraw. Radzimy, co zrobić, gdy zjemy o jedną kiełbaskę za dużo, by nie narzekać na problemy z trawieniem.

5 sposobów na poprawę trawienia po przejedzeniu:

1. Kieliszek alkoholu - mała lampka czerwonego wina, kieliszek wódki z pieprzem lub żołądkowej poprawią krążenie w jelitach i przyspieszą trawienie. Jest tylko jeden warunek - trzeba wypić tylko jeden kieliszek. Zbyt duża ilość alkoholu przyniesie zupełnie odwrotny skutek.

2. Ziołowa herbatka - ziołowy napój najlepiej wypić zaraz po zjedzeniu ciężkostrawnej potrawy. Napary rozgrzeją żołądek i przyspieszą trawienie. – Pomogą różne napary ziołowe, np. z mięty – taki napar ułatwia trawienie oraz pobudza czynności wydzielnicze wątroby i żołądka, z kopru włoskiego - pobudzi on czynności układu trawiennego i wspomoże wydzielanie żółci, ponadto przeciwdziała wzdęciom. Pamiętajmy by używać jak najwięcej ziół do potraw grillowanych – majeranek, tymianek, zioła prowansalskie, kminek – to wspomoże ich trawienie i będzie przeciwdziałało wzdęciom. Warto wybierać potrawy, które organizm może łatwiej strawić, np. zamiast karkówki, wybierzmy pierś z kurczaka lub rybę, jedzmy też dużo warzyw surowych, grillowanych i w postaci sałatek – mówi Aleksandra Pasich, dietetyk z Olsztyna.

Herbata z goździkami:
Zrób rozgrzewającą herbatę z goździkami, malinami i kawałkami pomarańczy. Goździki zwiększają
wydzielanie żółci, ale także przeciwdziałają wzdęciom, ułatwiają trawienie i wykazują działanie uspokajające.

Herbatka imbirowo-rumiankowa:
Niewielki kawałek startego imbiru, łyżeczkę rumianku i kilka goździków zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Można do letniego naparu dodać łyżeczkę miodu. Herbatka zmniejsza nudności i działa łagodząco na żołądek.

3. Napój z octu jabłkowego - podobno sposób ten wykorzystywała już Kleopatra. Łyżkę octu winnego należy zalać szklanką ciepłej wody i dodać nieco miodu. Taka mikstura poprawi przemianę materii i ułatwi trawienie tłustych potraw.

4. Kompot z suszu - ten wigilijny przysmak pomoże po każdej uczcie. Pamiętajmy, że przy przejedzeniu należy wypić ciepły napój. Poprawi on trawienie i ureguluje pracę jelit.

5. Szklanka wody i błonnik - szklanka ciepłej wody z cytryną wypita przed śniadaniem przyspieszy proces trawienia. Należy wypijać min. 1,5 litra wody niegazowanej lub przegotowanej dziennie. Można pić też świeżo wyciskane soki owocowe. Z kolei błonnik zapobiega zaparciom i chorobom jelit. Znajdziemy go w warzywach i owocach ze skórką, np. w jabłkach, gruszkach, suszonych śliwkach, figach, cukinii, pomidorach i roślinach strączkowych. W błonnik bogate są również kasze (gryczana, jęczmienna – pęczak, jaglana), płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty a także pełnoziarniste makarony i brązowy ryż.

Jednak przed rozpoczęciem biesiadowania warto wiedzieć, ile tłustych potraw możemy zjeść, żeby nie skarżyć się na problemy z trawieniem – Limit tłuszczu dostarczany dziennie do organizmu jest zależny od osoby - jej wieku, płci, masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej. Szacuje się, że osoba dorosła może dostarczyć około 20-35 proc. tłuszczu w całodziennej diecie. Maksymalnie powinniśmy zjeść dwie kiełbaski lub jedną kiełbaskę i kaszankę. Wybierajmy te, które mają jak największą ilość mięsa w swoim składzie – wyjaśnia Aleksandra Pasich.

100 g kiełbaski z szynki to ok. 170 kcal
100 g kiełbaski śląskiej to ok. 220 kcal
100 g kaszanki to ok. 200 kcal
100 g piersi z kurczaka to ok. 100 kcal
100 g dorsza to ok. 80 kcal
100 g cukinii to ok. 20 kcal
100 g papryki to ok. 30 kcal


mos

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. rako #2245876 | 89.230.*.* 15 maj 2017 20:30

    czasami żeby poprawić trawienie piję miętę, dziurawiec, ale nie powiem żebym za tym przepadał, żona mnie pilnuje żeby jadł zdrowo, ale jak czasami w ramach odstępst skoczę na kebsa to żeby żona się nie domyśliła to biorę cholestil max i mój organizm nie strajkuje, czasami dobrze zrobi sobie takie małe odstępstow

    ! - + odpowiedz na ten komentarz