W majówkę będziemy zajadać się jedzeniem z grilla, a do grillowanej kiełbaski lubimy pić piwo. Wielu z nas ucztowania nie zakończy tylko na jednej butelce alkoholu, a po miło spędzonym czasie przyjdzie nieunikniony kac. Na szczęście są domowe sposoby, które zminimalizują jego przykre objawy.
5 domowych sposobów na kaca:
1. Sok z kiszonej kapusty - jest bogaty w w cenne składniki, takie jak witamina C, witaminy z grupy B, potas, wapń i żelazo. Dzięki temu wypłukane z alkoholem pierwiastki i minerały szybko zostaną uzupełnione. Kiszona kapusta zawiera także bakterie probiotyczne, które wspomagają usuwanie toksyn z organizmu i pozytywnie wpływają na florę bakteryjną. Dodatkowo szklanka soku wypita na czczo skutecznie gasi pragnienie.
2. Sok z pomidorów - pomidory są cennym źródłem potasu - pierwiastka, który podczas kaca odpowiada za drżenie ciała i kołatanie serca. Szklanka soku pomidorowego ureguluje napięcie mięśniowe, rytm serca i poprawi przewodnictwo nerwowe.
3. Szparagi - aminokwasy i minerały zawarte w pędach i liściach młodych szparagów łagodzą objawy kaca. Co ciekawe, szparagi zjedzone przed wypiciem alkoholu, uchronią komórki wątrobowe przed metabolitami alkoholu.
4. Zioła - napar z mięty, rumianku czy piołunu zmniejszają uczucie ociężałości w głowie i zlikwidują mdłości. Herbatki ziołowe na kaca trzeba pić dwa razy dziennie.
5. Miód - fruktoza zawarta w miodzie wspiera metabolizm i oczyszczanie zatrutego organizmu. Na kaca pomoże także mikstura z miodem. Wystarczy do szklanki wody dodać łyżkę miodu, można dodać również plasterek cytryny, wtedy napój będzie bardziej intensywny. Taką miksturę należy pić dwa razy dziennie.
mos
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez