Spacer z jabłuszkiem w kieszeni

2017-10-26 08:00:00 (ost. akt: 2017-10-26 11:21:00)

Deszcz, wiatr, szaruga. Do tego wstawanie, gdy za oknem jeszcze ciemno i ten przenikliwy chłód... Częściej dopada nas zły nastrój. Jesień to trudny okres dla wielu z nas. Podpowiadamy, jak sobie radzić.

Spacer z jabłuszkiem w kieszeni

Autor zdjęcia: Pixabay.com

Oj, wyjechałoby się w ciepłe kraje! Ale wakacje dawno za nami, a kolejne będą dopiero za rok. Jak i gdzie szukać radości życia, gdy za oknem plucha?

Za całą pewnością pomoże nam ruch i odpowiednia dieta. Niemal połowie Polaków samopoczucie poprawia czas spędzony z rodziną, przyjaciółmi, oglądanie filmów i słuchanie muzyki. A jak radzimy sobie ze stresem?
Zaczynamy zdawać sobie sprawę z tego, jak niekorzystny wpływ na nasze życie ma stres — mówi socjolog Barbara Leszczyńska. — Jednym z jego negatywnych skutków jest zmęczenie, które odczuwa ponad połowa Polaków. Niestety, osoby zmęczone odpoczywają zazwyczaj w sposób bierny, chętniej też sięgają po słodycze i kawę. Udowodniono, że ze stresem i zmęczeniem lepiej radzą sobie osoby uprawiające sporty — dodaje nasz ekspert.

Niestety, badania wskazują, że tylko 12 proc. naszych rodaków, jako sposób na odczuwanie szczęścia wybiera aktywność fizyczną („Warzywa i owoce – na szczęście!”).

Naukowcy dawno potwierdzili związek między aktywnością fizyczną a czerpaniem radości z życia. Dzięki endorfinom, uwalnianym podczas ruchu, czujemy przypływ energii, sił witalnych, mamy poczucie mocy i sprawczości. Ruch też zmniejsza poziom napięcia i stresu oraz obniża ryzyko depresji. Nawet jeśli nie jesteś typem sportowca, spróbuj czasem podjąć wysiłek fizyczny — zachęca Adriana Klos, psycholog.

Jesienne chandry zajadamy słodyczami. To ślepa uliczka.

— Sięganie po „coś słodkiego” jest bardzo złudne i w dłuższej perspektywie nie pomoże na spadek nastroju. Możemy jednak słodkości „uzdrowić” i wykorzystać do ich przygotowania polskie warzywa lub owoce, traktując jedną z zalecanych dziennych porcji tych produktów deserowo – proponuje Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, specjalistka ds. żywienia. — Z owocami sprawa jest oczywista, bo są naturalnie słodkie i od lat wykorzystywane jako składnik deserów. Okazuje się, że warzywa również mogą być świetną ich bazą, gdyż zawierają cukry. Zwłaszcza warzywa korzeniowe czy strączkowe. Brownie z buraka? Czemu nie! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia — przekonuje nasz ekspert.


Do przygotowania deserów, oprócz buraka, świetnie nadaje się też marchewka, z której można zrobić nie tylko ciasto marchewkowe, ale i smaczne babeczki. Doskonałym składnikiem jest również dynia, powszechnie używana w cukiernictwie, zarówno do ciast, ciasteczek, jak i puddingów czy musów. Podobnie można wykorzystać cukinię. Warzywa te, dodane do ciast sprawiają, że są one wilgotne, mniej tłuste oraz pozostają dłużej świeże. Szpinak z kolei nada ciastu niesamowity kolor i niepowtarzalny smak. Do ciasta można wykorzystać także bób, a z fasoli przygotować domowe trufle.

Desery z warzyw i owoców mają mniej kalorii, dostarczają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Kr



Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB