Nie zapominamy o akcencie świątecznym. Potrawy, które wówczas przygotowujemy, często są przesycone dużą ilością tłuszczu oraz cukru, a co za tym idzie, ilość zjadanych kilokalorii szacuje się nawet na 5-6 tysięcy kcal w ciągu doby. Możesz jednak temu zapobiec, wprowadzając kilka zmian w kuchni
- Zamiast smażyć, zacznij gotować oraz piec potrawy. Ryby pieczone są aromatyczne i bardzo smaczne, a przy okazji pozwoli ci to zaoszczędzić nawet 400 kcal na porcji – mówi Milena Suchowiecka, dietetyk kliniczny. - Zamiast podsmażać pierogi na tłuszczu, ugotuj je w wodzie. 1 łyżka oleju to około 100 kcal! Drugie 100 kcal zaoszczędzisz, gdy dodasz do sałatki domowy majonez zamiast tradycyjnego. Ograniczaj również cukier, dodaj za to do potrawy suszone lub świeże owoce, odrobinę miodu, ksylitolu czy stewii. Nie dosładzaj też kompotów – mają naturalnie pyszny smak. Próbuj natomiast wydobyć niepowtarzalny aromat potraw używając różnorodnych ziół oraz przypraw np. korzennej zachęca dietetyczka i inspiruje przepisami.
NA BOŻE NARODZENIE
Ryba po grecku:
* pół kilograma filetów chudej ryby, np. morszczuka lub dorsza
* 4 marchewki
* 1/4 selera
* 2 małe korzenie pietruszki
* mały kawałek pora
* pół cebuli
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżeczka oleju rzepakowego
* liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, pieprz, papryka słodka, natka
pietruszki
Ryba po grecku:
* pół kilograma filetów chudej ryby, np. morszczuka lub dorsza
* 4 marchewki
* 1/4 selera
* 2 małe korzenie pietruszki
* mały kawałek pora
* pół cebuli
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżeczka oleju rzepakowego
* liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, pieprz, papryka słodka, natka
pietruszki
Przygotowanie: Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą oraz pieprzem, następnie ugotować na parze. W międzyczasie cebulę i por posiekać, podsmażyć na łyżeczce oleju, dodać resztę warzyw startych na tarce, liść i ziele. Danie dusić przez chwilę, dodać szklankę wody, koncentrat i gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 minut. Można doprawić lekko pieprzem i solą. Gotowaną rybę ułożyć w duszonych warzywach, danie posypać natką pietruszki.
Sałatka śledziowa z buraczkami
pół kilograma filetów śledziowych solonych
3 buraki
2 ziemniaki
2 ogórki kiszone
pół jabłka
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu domowego
sok z cytryny, pieprz
pół kilograma filetów śledziowych solonych
3 buraki
2 ziemniaki
2 ogórki kiszone
pół jabłka
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu domowego
sok z cytryny, pieprz
Przygotowanie: Filety wymoczyć w wodzie lub mleku, odsączyć i skropić sokiem z cytryny. Jajko, buraki i ziemniaki ugotować (w skórkach), następnie po obraniu buraki zetrzeć na tarce, a ziemniaki i jajko pokroić w kostkę razem z ogórkami oraz jabłkiem. Składniki połączyć z rybą, doprawić pieprzem i polać jogurtem rozmieszanym z domowym majonezem.
Majonez domowy
1 kubek serka wiejskiego
1 jajko ugotowane na twardo
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki octu
sól himalajska, pieprz
1 kubek serka wiejskiego
1 jajko ugotowane na twardo
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki octu
sól himalajska, pieprz
Przygotowanie: Z serka wylać połowę śmietanki, następnie zmiksować
z musztardą, octem i przyprawami. W tym czasie jajko ugotować, od razu obrać i jeszcze ciepłe delikatnie pokroić, dodać do przygotowanych składników i zmiksować na gęstą, kremową masę.
z musztardą, octem i przyprawami. W tym czasie jajko ugotować, od razu obrać i jeszcze ciepłe delikatnie pokroić, dodać do przygotowanych składników i zmiksować na gęstą, kremową masę.
Domowa przyprawa korzenna
50 g cynamonu
20 g suszonego imbiru
po 10 g gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
po 15 g ziaren kardamonu i goździków
5 g gwiazdek anyżu
szczypta czarnego pieprzu
50 g cynamonu
20 g suszonego imbiru
po 10 g gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
po 15 g ziaren kardamonu i goździków
5 g gwiazdek anyżu
szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie: Składniki utłuc w moździerzu lub po utarciu goździków
wszystko zmielić w maszynce do mielenia kawy.
wszystko zmielić w maszynce do mielenia kawy.
Korzenne ciasto marchewkowe w polewie czekoladowej
a
1,5 szklanki mąki pszennej graham
pół szklanki otrąb pszennych
2 szklanki startej marchewki
2 jajka
1-2 łyżki kakao
3-4 łyżki miodu
4 łyżki posiekanych migdałów
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej
pół tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
a
1,5 szklanki mąki pszennej graham
pół szklanki otrąb pszennych
2 szklanki startej marchewki
2 jajka
1-2 łyżki kakao
3-4 łyżki miodu
4 łyżki posiekanych migdałów
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej
pół tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
Przygotowanie: Jajka zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji, dodać resztę składników i wymieszać, następnie przelać do keksówki. Piec około godziny w 190 stopniach. Czekoladę roztopić w garnku lub w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.
Pierniczki
2 szklanki mąki pszennej graham
7-8 łyżek miodu
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
2 szklanki mąki pszennej graham
7-8 łyżek miodu
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
Przygotowanie: Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodać miód, jajko i olej, wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć za pomocą foremek różne kształty. Pierniczki piec 15 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można przygotować polewę czekoladową jak w przepisie na ciasto marchewkowe.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez