5 szkodliwych substancji w produktach spożywczych
Benzoesan sodu (E211)

Zobacz zdjęcie w pełnym rozmiarze
To sól kwasu benzoesowego. Należy do najbardziej popularnych konserwantów, czyli substancji, które przedłużają okres przydatności produktu do spożycia. Pełni również funkcję stabilizatora. Ma działanie bakteriostatyczne, hamuje rozwój drożdży, bakterii mlekowych, octowych i masłowych. W naturze występuje w jagodach, borówkach, śliwkach i cynamonie. Z kolei jego syntetyczną postać spotkamy w znacznej grupie produktów takich jak przetwory, konserwy, napoje gazowane, majonezy, gotowe marynaty i sosy, sery, margaryny. Benzoesan sodu działa drażniąco na śluzówkę, dlatego jest szkodliwy zwłaszcza dla osób cierpiących na wrzody żołądka. Szczególnie niebezpieczny E211 jest w duecie z witaminą C, ponieważ może tworzyć z nią rakotwórczy benzen. Takie połączenie substancji spotkamy najczęściej w napojach gazowanych.