Bąblowica czai się w jagodach

2009-12-15 00:00:00

Jak można się zarazić?
Przez bezpośredni kontakt z sierścią zarażonego psa lub poprzez spożycie niemytych owoców leśnych.

Do grupy wysokiego ryzyka należą: myśliwi, leśnicy, zbieracze runa leśnego, chrustu, rolnicy i garbarze skór.

• Wrażliwość
Jaja tasiemca są odporne na warunki środowiska oraz środki chemiczne. Są zdolne przetrwać długi czas w niskich temperaturach oraz ponad rok w wysuszonym kale. Zabija je temperatura powyżej 50 st. C. W -70 st. C tracą inwazyjność dopiero po kilkudziesięciu godzinach.

• Objawy
Bąblowiec przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów. Symptomy zależą od zaatakowanego narządu, liczby pęcherzy oraz powikłań.
— w wątrobie: żółtaczka, pobolewanie w prawym podżebrzu
— w płucach: krwioplucie, kaszel, duszność, bóle w klatce piersiowej, świąd
— w mózgu: bóle głowy, zaburzenia psychiczne wynikające z uszkodzenia mózgu (zespół psychoorganiczny)
— w nerkach: nawracające bóle, krwiomocz, zaburzenie czynności nerek

• Diagnostyka
— USG, tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny, testy serologiczne

• Leczenie
Leczenie obejmuje radykalny zbieg chirurgiczny usuwający zmianę (np. resekcja części wątroby) i dwuletnią terapię lekami przeciwpasożytniczymi. Niektóre przypadki bąblowicy nie wymagają postępowania leczniczego lecz jedynie obserwacji klinicznej, obrazowej i serologicznej.

• Zapobieganie
— regularne odrobaczanie psów i kotów — po powrocie z grzybobrania lub leśnej wędrówki należy dokładnie umyć ręce — owoce leśne trzeba przed zjedzeniem umyć pod strumieniem bieżącej, ciepłej wody — zawsze przed jedzeniem należy myć owoce i warzywa
Uwaga! To jest archiwalny artykuł. Może zawierać niaktualne informacje.