Dwukrotnie więcej zachorowań na grypę w regionie. Jak skutecznie walczyć z chorobą?

2017-01-27 18:33:14 (ost. akt: 2017-01-27 14:49:31)
Dwukrotnie więcej zachorowań na grypę w regionie. Jak skutecznie walczyć z chorobą?

Zdjęcie jest illustracją do treści

W dwóch pierwszych tygodniach stycznia w województwie warmińsko-mazurskim odnotowano dwukrotnie więcej zachorowań na grypę niż w tym samym okresie w roku ubiegłym.

Według dwutygodniowego meldunku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie liczba chorych na grypę w naszym regionie na początku stycznia jest przeszło dwukrotnie wyższa niż w pierwszych tygodniach stycznia 2016 roku. Wtedy wykrytych zachorowań było 1845 (w tym 771 wśród dzieci do 14 roku życia). Z kolei do 15 stycznia tego roku warmińsko-mazurska służba zdrowia zanotowała już 4186 zachorowań (w tym 1 755 wśród dzieci do 14 roku życia).

Lekarze apelują, żeby nie lekceważyć żadnych objawów. Nieleczona grypa jest śmiertelnym zagrożeniem dla organizmu. W minionym roku na Warmii i Mazurach właśnie z tego powodu zmarły cztery osoby.

Główne objawy grypy to ból głowy, gorączka, ból pleców i kończyn oraz zmęczenie. Leczenie w pierwszej fazie choroby polega na podawaniu leków przeciwgrypowych. Lekarze zalecają również leżenie w łóżku i picie dużej ilości płynów.

Co należy robić, żeby nie zachorować?

1.Odpowiedni ubiór
Ubierać się odpowiednio do pogody, tak by organizm nie przegrzewał się i nie pocił podczas wysokich temperatur na zewnątrz i wewnątrz pomieszczeń np. w domu, w szkole i innych. Nie należy również pozwolić na to, by organizm został wyziębiony podczas niskich temperatur i niekorzystnej aury. Należy zadbać o odpowiedni ubiór ze szczególnym zwróceniem uwagi na okrycie głowy, okrycie tułowia (okolice nerek), a także na ciepłe i nieprzemakalne obuwie.

2. Urozmaicona dieta bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały
W diecie wzmacniającej odporność nie powinno zabraknąć białka, szczególnie
zawartego w chudym mięsie, drobiu, rybach, jajach i serach. Szczególną rolę odgrywają tu także witaminy: C, A, E zawarte przede wszystkim w świeżych owocach i warzywach oraz witamina D, która jest produkowana pod wpływem promieniowania słonecznego padającego na skórę. Istotne są też składniki mineralne takie jak cynk, żelazo, magnez, selen. W diecie nie powinno zabraknąć błonnika. Należy pić dużo wody (zaleca się 30 ml/kg.m.c.), a także mleka i napojów mlecznych, fermentowanych (550g/dzień). Bardzo ważne jest, abyśmy spożywali przed wyjściem z domu śniadanie, II śniadanie w szkole i w pracy oraz ciepły posiłek na obiad w szkole lub po powrocie do domu. Kolacja powinna być lekkostrawna, spożywana minimum 2 godziny przed snem.

3. Aktywność fizyczna i zabawa
Zaleca się, aby codziennie, niezależnie od pogody, spędzać przynajmniej godzinę na powietrzu (zalecane są spacery). Należy zachęcać dzieci i młodzież do jak najczęstszej aktywności fizycznej.W okresie wzrostu i rozwoju młodych osób należy unikać zbyt forsownych, mocno obciążających sportów. Wskazane jest także od czasu do czasu zmieniać klimat i otoczenie.

4. Sen i odpoczynek
Nic tak nie regeneruje i nie wzmacnia sił organizmu, a co za tym idzie również
odporności, jak właściwa ilość snu, w wywietrzonym wcześniej pomieszczeniu.
Optymalna dawka nocnego odpoczynku w przypadku dzieci i młodzieży w wieku szkolnym jest większa niż u dorosłego i wynosi 9-11 godzin na dobę.

5. Higiena
Należy utrzymywać higienę osobistą i otoczenia. Zmieniać regularnie bieliznę
osobistą oraz pościel. Ważne jest również systematyczne wietrzenie pościeli. Ponadto należy mieć przy sobie zawsze jednorazowe chusteczki higieniczne i systematycznie, w miarę potrzeby, oczyszczać nos z wydzieliny (najpierw z jednej dziurki nosa, potem z drugiej).

Podstawowe zalecenia:
• myć ręce przez 20-30 sekund mydłem pod bieżącą, ciepłą wodą, także między
palcami, wielokrotnie w ciągu dnia;
• unikać dotykania błon śluzowych ust, oczu i nosa;
• zachować odległość (1-2 metry) od innych osób podczas kichania i kasłania;
• zasłaniać nos jednorazową chusteczką higieniczną podczas kichania i usta podczas kasłania, wyrzucać ją do kosza po jednokrotnym użyciu;
• umyć ręce pod bieżącą wodą po kasłaniu lub kichaniu;
• unikać kontaktu z osobami, które kichają i kaszlą;
• w okresie zwiększonych zachorowań na grypę unikać przebywania w miejscach skupisk ludzi (typu: kino, dyskoteka, centrum handlowe, hala sportowa itp.)
• spędzać wolny czas na świeżym powietrzu;
• wietrzyć mieszkania i inne pomieszczenia przeznaczone dla ludzi;
• w przypadku wystąpienia objawów grypy, udać się niezwłocznie do lekarza,
• o sposobie i czasie leczenia pacjenta zadecyduje lekarz

ad

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. rozsiewacze wirusów i bakterii #2169674 | 83.6.*.* 28 sty 2017 10:36

    Mówię prawdę i nie dam się kupić nikomu – prof. Stanisław Wiąckowski -(wrzuć w google i wysłuchaj jesli poniższy lik zablokuje cenzura) http://tiny.pl/gd64h

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. witamina D3 #2169522 | 83.6.*.* 27 sty 2017 22:55

    W pierwszej kolejności wypadałoby napisać o uzupełnieniu wit. D3 http://tiny.pl/gd6jl

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! - + odpowiedz na ten komentarz