Kiedyś jarmuż traktowany był jedynie jako ozdoba. W ostatnich latach zyskuje na popularności. To bardzo dobrze, ponieważ ta odmiana kapusty jest bardzo smaczna i zdrowa.
Jarmuż to bardzo modne ostatnio warzywo. Po latach traktowania go jedynie jako ozdoby talerza, wreszcie zaczął odgrywać ważną rolę w jadłospisach Polaków. Czym jest ten jarmuż? Jest to odmiana kapusty o długich i pomarszczonych liściach. Jego wartości zdrowotne są niezwykle mocno cenione w Skandynawii. Jarmuż to roślina bogata w białko, błonnik i witaminy (głównie K i C). W jej liściach znajduje się również mnóstwo wapnia, potasu i sulforanu (silnego przeciwutleniacza). Szczególnie ten ostatni ma zbawienne dla naszego zdrowia, ponieważ sulforan ma właściwości antynowotworowe.
Tę nietypową kapustę można przygotowywać podobnie do szpinaku — podsmażyć lub blanszować (czyli włożyć najpierw do wrzątku, a następnie zanurzyć w zimną wodę). Można też dodawać jarmuż do sałatek, z którymi świetnie się komponuje. Hitem są chipsy z jarmużu. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy umyte liście położyć na papierze do pieczenia, posypać przyprawami i wstawić do piekarnika na pięć minut. Jarmuż idealnie nadaje się również do przygotowania koktajli. Wystarczą liście, blender i takie dodatki na jakie mamy akurat ochotę.
Jarmuż przeżywa w naszym kraju renesans. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tej odmiany kapusty, to zachęcamy do spróbowania. Może przekonacie się do jarmużu i stanie się on podstawą waszej letniej (i nie tylko) diety.
kraw
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez