Jarmuż, czyli kapusta nie tylko do dekorowania

2015-06-11 09:39:25 (ost. akt: 2015-06-11 09:47:07)
Jarmuż

Jarmuż

Autor zdjęcia: pixabay.com

Kiedyś jarmuż traktowany był jedynie jako ozdoba. W ostatnich latach zyskuje na popularności. To bardzo dobrze, ponieważ ta odmiana kapusty jest bardzo smaczna i zdrowa.

Jarmuż to bardzo modne ostatnio warzywo. Po latach traktowania go jedynie jako ozdoby talerza, wreszcie zaczął odgrywać ważną rolę w jadłospisach Polaków. Czym jest ten jarmuż? Jest to odmiana kapusty o długich i pomarszczonych liściach. Jego wartości zdrowotne są niezwykle mocno cenione w Skandynawii. Jarmuż to roślina bogata w białko, błonnik i witaminy (głównie K i C). W jej liściach znajduje się również mnóstwo wapnia, potasu i sulforanu (silnego przeciwutleniacza). Szczególnie ten ostatni ma zbawienne dla naszego zdrowia, ponieważ sulforan ma właściwości antynowotworowe.

Tę nietypową kapustę można przygotowywać podobnie do szpinaku — podsmażyć lub blanszować (czyli włożyć najpierw do wrzątku, a następnie zanurzyć w zimną wodę). Można też dodawać jarmuż do sałatek, z którymi świetnie się komponuje. Hitem są chipsy z jarmużu. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy umyte liście położyć na papierze do pieczenia, posypać przyprawami i wstawić do piekarnika na pięć minut. Jarmuż idealnie nadaje się również do przygotowania koktajli. Wystarczą liście, blender i takie dodatki na jakie mamy akurat ochotę.

Jarmuż przeżywa w naszym kraju renesans. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tej odmiany kapusty, to zachęcamy do spróbowania. Może przekonacie się do jarmużu i stanie się on podstawą waszej letniej (i nie tylko) diety.

kraw

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB