Zamiast kanapek – zdrowe i pyszne przekąski do pracy [PRZEPISY]

2015-06-12 14:29:38 (ost. akt: 2015-06-12 14:46:40)
Zamiast kanapek – zdrowe i pyszne przekąski do pracy [PRZEPISY]

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Autor zdjęcia: pixabay.com

Osiem godzin dziennie, czasem nawet więcej... W pracy spędzamy połowę dnia i siłą rzeczy musimy coś w tym czasie zjeść. Ale jakie przekąski wybrać, żeby były i smaczne, i zdrowe? Podpowiadamy!

Po paru godzinach pracy czujesz znajome świdrowanie w żołądku, a ze sobą masz smętną kanapkę albo, co gorsza, nic. A wtedy pozostaje batonik kupiony w automacie lub fast food. Skądś to znasz? Nie musi tak być. Przeważnie nie mamy czasu na przygotowanie sobie drugiego śniadania rano, ale przecież można to zrobić po południu lub wieczorem dzień wcześniej. I tu już nie przyjmujemy wymówek o braku czasu – te dania nie wymagają wielkiego nakładu pracy i czasu, przyrządzisz szybko i sprawnie.

Kanapka inaczej

Kanapka jest przede wszystkim wygodnym i mało kłopotliwym sposobem zaspokojenia głodu – wystarczy ją porządnie owinąć folią czy papierem śniadaniowym, można ją spokojnie przynieść w torebce czy teczce, bez obawy, że coś się nam wyleje czy wysypie. Lubicie tę właściwość, ale macie dość codziennego jedzenia pieczywa przełożonego mięsem, serem i warzywami? Włóżcie „środek” kanapki w... tortillę! Lepiej będzie smakowała z większą ilością warzyw i sosem – ale lepiej wziąć go oddzielnie i dodać przed samym spożyciem, żeby tortilla nie rozmiękła. Pamiętajcie, żeby dobrze ją zwinąć i opakować ciasno folią spożywczą, żeby jej transport był bezpieczny i bezproblemowy.

Zdrowo i kolorowo

Dobrą i zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla kanapek są sałatki. Juz widzimy te sceptyczne miny mięsożerców, ale uprzedzimy wasze argumenty: w sałatce mogą się znaleźć nie tylko warzywa! Jeśli wrzucimy do niej pokrojoną i usmażoną czy upieczoną pierś z kurczaka lub kawałki szynki, będzie bardziej sycąca.

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.
Fot. pixabay.com
Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Oto nasze sałatkowe propozycje:

Sałatka z kurczakiem

Mix sałat (np. roszponka, szpinak, sałata batawska itp.)
Pomidorki cherry
Ogórek
Kukurydza w puszce
Pierś kurczaka
Sos winegret: oliwa (2 łyżki), sok z cytryny (1 łyżka), sól, pieprz, miód (łyżeczka), opcjonalnie wyciśnięty ząbek czosnku

Sałatę mieszamy z pokrojonymi na pół pomidorkami, pokrojonym w kostkę ogórkiem i kukurydzą. Pierś kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, curry (lub innymi ulubionymi przyprawami) i smażymy na oliwie. Dodajemy do warzyw. Sałatkę wstawiamy do lodówki wieczorem, rano przed wyjściem do pracy dodajemy wcześniej przygotowany sos winegret.
Taka sałatka świetnie też nadaje się jako wypełnienie tortilli.

Sałatka ziemniaczana

Ziemniaki
Ogórki kiszone
Koperek
Majonez
Sól, pieprz

Kilka ziemniaków (najlepiej młodych) gotujemy „w mundurkach”, czyli w skórkach. Obieramy je dopiero po ugotowaniu i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę podobnej wielkości i mieszamy z ziemniakami. Dodajemy posiekaną nać koperku, sól, pieprz i majonez.

Jeśli nie chce wam się robić sałatki, możecie po prostu pokroić świeże warzywa w paski, włożyć do pojemniczka i wziąć w takiej postaci jako przekąskę do pracy.

Zdrowe i sycące kasze

Kasze są bardzo zdrowe, a przy tym odkrywają przed nami wiele kulinarnych możliwości. Mamy do wyboru kaszę jęczmienną, gryczaną, kuskus czy ostatni hit – kaszę jaglaną, o której pisaliśmy TUTAJ. Wszystkie możemy przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono, w zależności od naszych smakowych preferencji. Kasze dzięki dużej zawartości białka są bardzo sycące, a oprócz tego składnika posiadają też wiele innych: sole mineralne, witaminy czy błonnik.

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.
Fot. pixabay.com
Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Nasz propozycje na dania z kaszą:

Jaglanka owocowo-orzechowa

1 szklanka kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
1 szklanka mleka
Łyżka miodu
Orzechy włoskie lub laskowe
Granat
Suszona żurawina
Banan
Truskawki
Brzoskwinia
Gruszka

Kaszę najpierw płuczemy na sitku, żeby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie zalewamy ją wodą i czekamy, aż kaszą ją wchłonie – wówczas dodajemy mleko i łyżkę miodu. Gdy kasza wchłonie cały płyn, zdejmujemy ją z ognia, studzimy i dodajemy pokrojonego w plasterki banana, posiekane orzechy, garść suszonej żurawiny. Mieszamy wszystko, układamy w pojemniku i na wierzch kładziemy pokrojone truskawki, brzoskwinię, gruszkę i posypujemy ziarenkami granatu.

Kuskuks z duszonymi warzywami

Kuskus
Cukinia
Papryka czerwona
Fasolka szparagowa (może być mrożona)
Cebula
Szklanka bulionu
Sól, pieprz
Nać pietruszki

Kuskus zalej bulionem i przykryj, aż kasza wchłonie płyn – rozdrobnij ją widelcem. Paprykę, cukinię i cebulę pokrój w kostkę i duś na małym ogniu aż będą miękkie, najlepiej w patelni typu wok. Dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki i wymieszaj z kuskusem.

Zdrowe słodkości?

Lubisz podjadać w pracy czekoladę, batoniki czy cukierki? Okazuje się, że to, co słodkie, też może być zdrowe, trzeba tylko mądrze wybierać rodzaj słodkości. Mamy dla Was przepis na domowe batoniki zbożowe, które wprawdzie mają w sobie trochę cukru, ale są zdecydowanie zdrowsze i bardziej wartościowe niż te, które możecie kupić w sklepie czy w automacie z przekąskami!

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.
Fot. pixabay.com
Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Batoniki zbożowe

Puszka mleka słodzonego zagęszczonego
Płatki owsiane (2 szklanki)
Szklanka orzeszków ziemnych (bez soli)
Żurawina suszona (szklanka - pół szklanki)
Pestki słonecznika (pół szklanki)
Morele suszone (pokrojone w kostkę) - pół szklanki
Ewentualnie inne składniki (np. pestki dyni, orzechy nerkowca itp.)

Wylewamy do miski mleko, dodajemy resztę składników (w takich proporcjach, żeby masa była gęsta). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy na nią masę. Pieczemy ok. 50 min. w piekarniku rozgrzanym do ok. 130 stopni. Po 20 min. sprawdzamy czy się za mocno nie przypiekło. Jak się zrumieni, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na batoniki.

Jak widzicie, przy odrobinie chęci i czasu można przyrządzić smaczne i zdrowe odpowiedniki kanapek. A może macie jakieś swoje przepisy na drugie śniadania czy lunche, które w dobry sposób zwalczą uporczywe burczenie w brzuchu w pracy? Podzielcie się nimi w komentarzach!

jk

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB