5 kosmetyków, które znajdziesz w kuchni
Jajka

Zobacz zdjęcie w pełnym rozmiarze
Nie od dziś wiadomo, że w jajku drzemie cała masa składników odżywczych. Do celów kosmetycznych wykorzystamy zarówno żółtko, jak i białko. To pierwsze sprawdzi się świetnie w wyżej wspomnianej masce do włosów, ale także jako maseczka do twarzy, która w połączeniu z odrobiną oliwy nawilży i odżywi skórę, a z dodatkiem soku z cytryny – odświeży ją. W tym drugim przypadku zamiast żółtka możemy użyć białka – wówczas maseczka będzie miała właściwości ściągające. Ciekawym wykorzystaniem białka są także domowe plastry na zaskórniki. Na miejsca, gdzie mamy z nimi problem (zwykle jest to nos, czoło i broda), nakładamy pędzelkiem roztrzepane widelcem białko i przyklejamy na to kawałek chusteczki lub ręcznika papierowego (najlepiej jedną cienką warstwę). Po upływie ok. 20 minut, kiedy białko zaschnie, zrywamy tak przygotowane „plastry”, usuwając też niechciane „niespodzianki” z twarzy.