5 szkodliwych substancji w produktach spożywczych
Glutaminian sodu (E621)

Zobacz zdjęcie w pełnym rozmiarze
To sól jednosodowa kwasu glutaminowego. To substancja, która ma na celu poprawić smak danego produktu, odpowiada za smak określany jako umami, wyodrębniony przed badaczy ze smaku słonego. Glutaminian sodu występuje w postaci naturalnej w mięsie, rybach, a także w mleku, serze, ziemniakach czy pomidorach. Sztucznie jest dodawany m.in. do kostek rosołowych, zupek i dań instant czy gotowych sosów i mieszanek przypraw. Glutaminian sodu nie jest klasyfikowany jako substancja szkodliwa, przez niektórych badaczy jest jednak uznawany jest za przyczynę tzw. syndromu chińskiej restauracji. To choroba, która objawia się bólami głowy, kołataniem serca, uczuciem ucisku w głowie i jamie ustnej. Liczne badania dowiodły, że osoby spożywające często produkty z zawartością E621 częściej cierpią na nadwagę i otyłość. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, że glutaminian sodu zaostrza apetyt i dostarczając do organizmowi, jemy więcej.