5 szkodliwych substancji w produktach spożywczych
Tłuszcze trans

Zobacz zdjęcie w pełnym rozmiarze
Nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans to izomery powstałe na skutek uwodnienia olejów roślinnych. Same w sobie oleje nie są niezdrowe, ich właściwości zmieniają się po ich utwardzeniu (uwodnieniu). Tłuszcze trans występują naturalnie w mleku i mięsie, ale w tej postaci nie są szkodliwe. Dopiero sztucznie utwardzone oleje roślinne mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Znajdziemy je w margarynach (w małej ilości), w chipsach, chrupkach, paluszkach, ciastkach i innych słonych i słodkich przekąskach, frytkach z fast-foodów, koncentratach, zupach i sosach w proszku i majonezach. Tłuszcze trans przyczyniają się do występowania chorób układu sercowo-naczyniowego, podwyższają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i obniżają poziom „dobrego” (HDL), co może prowadzić do miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Ponadto tłuszcze trans w dużych ilościach mogą przyczynić się do wystąpienia insulinoodporności i cukrzycy typu 2, a także do otyłości.