5 szkodliwych substancji w produktach spożywczych
Syrop glukozowo-fruktozowy

Zobacz zdjęcie w pełnym rozmiarze
To powszechnie dodawana do żywności substancja słodząca, otrzymana głównie ze skrobi kukurydzianej (rzadziej ze skrobi ziemniaczanej czy pszenicznej) i jak sama nazwa wskazuje, składa się z dwóch cukrów: glukozy i fruktozy. Jest używany do słodzenia wielu produktów spożywczych, od napojów gazowanych, niegazowanych i alkoholi, przez dżemy, galaretki, jogurty i słodkie wypieki, po ketchup czy nawet śledzie. Syrop glukozowo-fruktozowy powoduje zwiększenie apetytu, przez co prowadzi do otyłości. Jego regularne spożywanie przyczynia się do występowania insulinoodporności i cukrzycy typu 2, miażdżycy, zawałów, chorób nerek i wątroby. Poza tym obniża odporność, może spowodować anemię i osłabienie naczyń krwionośnych.