5 mitów dotyczących zdrowego odżywiania
Płatki z mlekiem to zdrowe śniadanie
Zobacz zdjęcie w pełnym rozmiarze
Reklamy wpoiły w nas przeświadczenie, że płatki śniadaniowe stanowią zdrowy posiłek. I jest to prawdą, ale tylko pod warunkiem, że sięgniemy po naturalne płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, jaglane, gryczane lub kukurydziane. W większości kolorowych opakowań poza płatkami (jeśli w ogóle je tam znajdziemy w naturalnej postaci) znajdziemy mnóstwo składników dodatkowych, które ze zdrowym odżywianiem mają niewiele wspólnego. W większości to produkty przetworzone, wytworzone nie z ziaren zbóż, ale z drobnych jego cząstek, zawierających dużo mniej wartości odżywczych. Popularne płatki śniadaniowe przeważnie mają w sobie też mnóstwo cukru, soli i tłuszczu, możemy trafić też na bardzo szkodliwy akrylamid, który sprzyja występowaniu np. miażdżycy. Zatem jeśli decydujemy się na płatki na śniadanie, przestudiujmy ich skład i wybierzmy te naturalne, bez dodatków. Ich smak możemy poprawić sami, dodając świeże owoce lub orzechy.